Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ- MEΡΟΣ Α'

 Φίλες και φίλοι της ειρήνης,

Με αφορμή την σημερινή εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Επιτροπής Ειρήνης, στοχεύουμε:

 Στο μεγαλύτερο άνοιγμα της δράσης μας στο λαό με στόχο να αποκαλύψουμε την ουσία των εξελίξεων, να αντιπαρατεθούμε αποφασιστικά με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, αλλά και την πολιτική της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων.

Στο να συμβάλλουμε, να κινητοποιήσουμε τις λαϊκές δυνάμεις ώστε να ενταχθούν στο  αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Αυτό προϋποθέτει από την πλευρά μας την προσπάθεια για βαθύτερη μελέτη, προσπάθεια για εκλαΐκευση των θέσεων και του πλαισίου μας, ώστε να γινόμαστε πιο κατανοητοί, πιο αποδεικτικοί και πειστικοί, να απαντάμε, να συμβάλλουμε να δημιουργούνται ρήγματα στη συνείδηση του κόσμου, βοηθώντας τον να μπει σε κίνηση.

Αν πρέπει να απαντήσουμε στις αιτιάσεις , στους προβληματισμούς , στην αμφιβολία για το άσκοπο της δράσης μας, αφού «οι ιμπεριαλιστές είναι πανίσχυροι και δεν καταλαβαίνουν τίποτα», αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι παίρνουν μέτρα για την αντιμετώπιση «του βίαιου ριζοσπαστισμού» όπως αναφέρουν. Αυτό και μόνο αρκεί να φανερώσει  τους κρυμμένους φόβους τους για τους λαϊκούς αγώνες , πίσω από τη μάσκα του «αήττητου».

Για να διευκολύνουμε τη συζήτηση, ας επικεντρώσουμε σε ορισμένα ζητήματα.

· Τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα ανάμεσα σε μεγάλα ιμπεριαλιστικά κράτη , ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, με τη Ρωσία, την Κίνα ,και ενώσεις στρώνουν το έδαφος για αναδιατάξεις στα ιμπεριαλιστικά σχήματα. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΚΙΝΑ καθώς και η απειλή ενός γενικευμένου πολέμου γίνεται όλο και πιο πιθανός.

· Η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, στη Μ. Ανατολή, στη Β. Αφρική με τις εξελίξεις στη Λιβύη, η έντονη παρουσία των ΗΠΑ στον Ινδοειρηνικό, προειδοποιούν για τεράστιους κινδύνους. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας (ΑUKUS) ανάμεσα σε Αυστραλία – ΗΠΑ – Μεγάλη Βρετανία με το βλέμμα στραμμένο στην διαρκή άνοδο της Κίνας, κίνηση που φανέρωσε τις έντονες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, με τη Γαλλία να συνάπτει αντίστοιχη συμφωνία με την Ινδία, ενώ την ίδια στιγμή να μπαίνει επί τάπητος το ζήτημα της επιτάχυνσης της δημιουργίας του Ευρωστρατού, δύναμης 50.000 σε πρώτη φάση, αλλά και συνολικά η παραπέρα ενίσχυση του στρατιωτικού μηχανισμού της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), ώστε να μπορεί πιο αποτελεσματικά να υπερασπιστεί τα ευρωενωσιακά συμφέροντα, διεκδικώντας με τη σειρά της μερίδιο από τη μοιρασιά της λείας.

· Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και η αποχώρηση των αμερικάνικων δυνάμεων σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν αποκαλύπτουν πως ο πραγματικός στόχος όλων αυτών των επεμβάσεων, στις οποίες συμμετείχε ενεργά και η Ελλάδα  (300εκ ευρώ το χρόνο) είναι η εξασφάλιση των ευρωατλαντικών συμφερόντων .Για τους λαούς οι επεμβάσεις αυτές σημαίνουν παραπάνω φτώχεια, εξαθλίωση, ακόμη μεγαλύτερες προσφυγικές ροές και αυτό έχουν αποδείξει τόσο ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο Αφγανιστάν, όσο και οι πόλεμοι στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη, την Ουκρανία.

· Η κλιμάκωση της επίθεσης από την πλευρά της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων στα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας, τα αντεργατικά νομοσχέδια όλου του προηγούμενου διαστήματος, οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, οι τεράστιες ελλείψεις στο σύστημα υγείας μπροστά στην εξέλιξη της πανδημίας, οι δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι μαθητές, οι φοιτητές και οι οικογένειές τους με την έναρξη της σχολικής χρονιάς κλπ αποτελούν πιστή εφαρμογή της στρατηγικής και των απαιτήσεων του κεφαλαίου, για την αύξηση της κερδοφορίας του. Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει επιθετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για λογαριασμό της αστικής τάξης και της γεωστρατηγικής της αναβάθμισης, δηλαδή της προσπάθειας αναβάθμισης της θέσης και των συμφερόντων της σε ολόκληρη την περιοχή

· Η ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις είναι επικίνδυνη εξέλιξη που βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και βάζει σε μεγάλους κινδύνους το λαό μας. Δηλαδή, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την  υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις, το Γενάρη του 2020, η κυβέρνηση με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, την ανανεώνει και την ενισχύει ενισχύοντας τις υπάρχουσες βάσεις  επεκτείνοντας δε και σε άλλες περιοχές.

· Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων έρχεται αναλογικά στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ για τις δαπάνες για τις ανάγκες της λυκοσυμμαχίας, φτάνοντας το 3,82% του ΑΕΠ (6.6 δις ευρώ) το χρόνο. Την ώρα που ο λαός έρχεται αντιμέτωπος με την καλπάζουσα φτώχεια η κυβέρνηση  δαπανά δεκάδες δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς , για να προφυλαχθεί από την επιθετικότητα φίλης και συμμάχου χώρας, στην ουσία όμως για να συμμετέχη στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς. Συνεχίζει την αποστολή προσωπικού και υποδομής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε δεκάδες αποστολές στο εξωτερικό, στέλνει πυραύλους Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία ενάντια στο Ιράν,   πολεμικά πλοία  στον Περσικό Κόλπο και τη Μαύρη Θάλασσα, αεροσκάφη για ΝΑΤΟική επιτήρηση των συνόρων στην Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία κ.α. Ετοιμάζεται για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ, στην Αφρική. Πληθαίνουν διαρκώς οι στρατιωτικές ασκήσεις – συνεκπαιδεύσεις που αποτελούν πρόβες πολέμου κατά των λαών, όπως αποδείχθηκε με την άσκηση Defender Europe για την περικύκλωση της Ρωσίας.

· Το επιχείρημα της μετατροπής της χώρας μας σε “πυλώνα” στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων είναι επικίνδυνο. Αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά πως οι επιχειρηματικοί και οι πολεμικοί σχεδιασμοί πάνε χέρι – χέρι. Οι επενδύσεις και τα μεγάλα έργα στην ενέργεια, στις μεταφορές, στα logistics, στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, στις κρίσιμες υποδομές στοχεύουν στην ανάπτυξη της κερδοφορίας των οικονομικών ομίλων. Για τη λαϊκή οικογένεια σημαίνουν παραπέρα φτώχεια και ανατιμήσεις, σαν κι αυτές που έρχονται στο επόμενο διάστημα στην ενέργεια. Παράλληλα συνοδεύονται με την επέκταση του δικτύου στρατιωτικών βάσεων και υποδομών. 

· Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ για τη χώρα μας έχει να κάνει με τη γεωστρατηγική της θέση και την προσπάθεια να ανακοπεί η κινεζική και η ρώσικη παρέμβαση στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Η εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς τους δεν έχουν καμία σχέση με την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα στην περιοχή, όπως επιχειρούν η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα να πείσουν τον ελληνικό λαό κι αυτό αποδεικνύεται από τα πολεμικά μέτωπα στην περιοχή, τις τραγικές τους συνέπειες και τα σχέδια που ετοιμάζονται.

· Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο του 2021 ” εγκρίθηκε το δόγμα “ΝΑΤΟ 2030, με τη συμφωνία και της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να εισαγάγει «πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ισχυρό στρατιωτικά, θα γίνει ακόμη πιο ισχυρό πολιτικά και θα υιοθετήσει μια πιο παγκόσμια προσέγγιση στην ασφάλεια», δηλαδή να απλώσει τα νύχια του σε ολόκληρο τον πλανήτη. Εξ ου και μπήκαν προτεραιότητες όπως η «ενισχυμένη αποτροπή και άμυνα» των κρατών - μελών, με τους ηγέτες να «επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για διατήρηση κατάλληλου συνδυασμού πυρηνικών, συμβατικών και πυραυλικών αμυντικών δυνατοτήτων», προκαλώντας «σύγκρυο» για τα όσα ετοιμάζει η ιμπεριαλιστική συμμαχία προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων της. Στην πράξη οι ΝΑΤΟικοί βάζουν θέμα: Πρώτον, μια σειρά πολιτικές υποδομές, δρόμοι, λιμένες και σιδηροδρομικά δίκτυα να κατασκευάζονται με τέτοιες προδιαγραφές που να καλύπτουν τις ανάγκες της λεγόμενης στρατιωτικής κινητικότητας, δηλαδή της απρόσκοπτης και ταχείας μεταφοράς στρατευμάτων, οπλισμού και εφοδίων προς τα ανατολικά και συνολικότερα προς τα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων. Δεύτερον, υποδομές όπως λιμένες και σιδηροδρομικά δίκτυα, μαζί και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, να μην πέφτουν στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων αντίπαλων κέντρων, π.χ. σε κινεζικούς κολοσσούς. Ειδικά σε αυτό το σημείο χρειάζεται να αναδεικνύουμε πως ήδη αυτοί οι σχεδιασμοί βρίσκονται σε εξέλιξη και υλοποιούνται με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Αλεξανδρούπολης και του οδικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας που στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής άσκησης “Defender Europe 2021” αξιοποιήθηκαν για τον ελλιμενισμό και τη μεταφορά εξοπλισμού και βαρέων οχημάτων προς το θέατρο επιχειρήσεων της άσκησης, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

· Στο εσωτερικό της χώρας μας, η κυβέρνηση της ΝΔ – πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - κλιμακώνει την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, στο σύνολο των όρων ζωής της λαϊκής οικογένειας. Επιχειρεί να φορτώσει τα σπασμένα της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, του λαού. Το νομοσχέδιο – τερατούργημα για τα εργασιακά, αλλά και τα επόμενα ν/ς για την επικουρική ασφάλιση, την παιδεία, το νέο ΕΣΥ που ψήφισε, αλλά και οι εφαρμοστικοί νόμοι, είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα και στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Για τη λαϊκή οικογένεια σημαίνουν ακόμη περισσότερη εξαθλίωση και ζωή «λάστιχο». Είναι αποκαλυπτικό της αντιλαϊκής πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων, το γεγονός ότι τη φετινή χρονιά πάνω από 80.000 παιδιά βρέθηκαν εκτός προσχολικής αγωγής.Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο και σε όλη τη χώρα ανέδειξαν την επικίνδυνη λογική “κόστους – οφέλους” της ΕΕ, που πιστά εφαρμόζουν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα σε βάρος της ζωής και της περιουσίας των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών.

·  Συνήθως οι κυβερνήσεις όταν  πρέπει να συσκοτίσουν την πραγματική ουσία των εξελίξεων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στα ζητήματα της εμπλοκής, όταν επιχειρούν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου μπροστά στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, να πείσουν το λαό ότι τάχα έχει κοινά συμφέροντα με τους εκμεταλλευτές του, ώστε να δεχτεί αδιαμαρτύρητα τα νέα μέτρα, αλλά και το πολεμικό σφαγείο που ετοιμάζουν , προβάλλουν το επιχείρημα “εθνικής ενότητας και ομοψυχίας”.

· Το θέμα του προσφυγικού είναι αποτέλεσμα της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων, οι ευθύνες της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων, είναι απολύτως εγκληματικές , γιατί στηρίζουν εφαρμόζουν κατά γράμμα την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ για το προσφυγικό και έχουν ως “ευαγγέλιο” την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, που για τους ξεριζωμένους μεταφράζονται σε καταστολή, μαζικές απελάσεις και εγκλωβισμό σε απάνθρωπες συνθήκες.Οι επεμβάσεις των ισχυρών κρατών της γης είναι που μετατρέπουν τους πρόσφυγες σε πιόνια¨ στα γεωπολιτικά παιχνίδια, όπως αυτό που παίζει η Τουρκία με την Ε.Ε.  Εχθρός  του λαού λοιπόν δεν είναι οι ξεριζωμένοι από τους πολέμους, αλλά η πολιτική που στηρίζει αυτούς τους πολέμους, αυξάνει τα κύματα προσφύγων και μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα φυλακή για να προστατευτεί το φρούριο της Ε.Ε.. Η προστασία των συνόρων της χώρας δεν μπορεί να συνδέεται με μισανθρωπισμό, με επίδειξη δύναμης  πάνω σε ταλαιπωρημένους ανθρώπους ή με φωνές που μιλούν ακόμα για εκτοπισμό των προσφύγων σε ξερονήσια. Είμαστε δίπλα στους πρόσφυγες στη χώρας μας. Τους στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να σταθούν στα πόδια τους, για να παλέψουμε μαζί, για να ξημερώσουνε καλύτερες μέρες. Οι λαοί του κόσμου ανεξαρτήτως εθνικότητας, φύλου, θρησκείας, χρώματος του δέρματος έχουμε κοινό εχθρό και αυτό είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά πολέμους και προσφυγιά που φέρνει φτώχεια ανεργία και σπέρνει το ρατσιστικό δηλητήριο. Είναι αυτό το σύστημα που επιδιώκει να είναι διαχωρισμένοι οι εργάτες για να μην σηκώνουν κεφάλι απέναντι στα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα που έρχονται σωρηδόν, που μας κλέβει το κόπο και τον ιδρώτα και μας ζητά συνεχώς νέες θυσίες. Αύριο θα μας ζητήσουν να χύσουμε το αίμα μας για τους δικούς τους ανταγωνισμούς, για το ποιος θα βγει περισσότερο κερδισμένος από την καπιταλιστική ανάπτυξη. Ο λαός μας δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τους λαούς του κόσμου. Το δικό μας συμφέρον είναι να μπει στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος, αυτός που μας σκοτώνει καθημερινά.

Για αυτό και είμαστε δίπλα σε κάθε εργάτη που παλεύει, που αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο. Είμαστε δίπλα στους λαούς που βρίσκονται με το πιστόλι στον κρόταφο. Δυναμώνουμε περισσότερο της πρωτοβουλίες έκφρασης διεθνιστικής αλληλεγγύης. Εκφράζουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό που παλεύει ενάντια στην ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών και τα συνεχή χτυπήματα με βομβαρδισμούς από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ. Μια συνεχή επίθεση που γίνεται με την ανοχή των ΗΠΑ, ΕΕ που διαχρονικά προσπαθούν να ταυτίσουν το θύμα με το θύτη και στηρίζουν τους Ισραηλινούς εποικισμούς και αποκλεισμούς. Και εδώ είναι μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης όπως και του ΣΥΡΙΖΑ γιατί αναβάθμισαν όλα αυτά τα χρόνια τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, ενώ μέχρι και σήμερα αρνούνται να υλοποιήσουν την ομόφωνη απόφαση της βουλής του Δεκέμβρη του 2015 για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

 

Φίλες και φίλοι της ειρήνης,

Είναι αδύνατο να χωρέσει σε 5 σελίδες  ο πόνος, η καταστροφή, ο όλεθρος που σπέρνουν οι ιμπεριαλιστές.

Ούτε η απελπισία, η φτώχεια ,η εγκατάλειψη , η εξαθλίωση ,η ανέχεια,  η καταστροφή που σκορπά  η πολιτική των αστικών κομμάτων και που τους τελευταίους μήνες ξεδιπλώθηκε μπροστά μας με βάρβαρο τρόπο η καταστροφική ,ολέθρια  και ισοπεδωτική πολιτική τους.

Είναι σίγουρο , όπως είχε πει και ο Χαρίλαος, «οι λαοί δεν αυτοκτονούν , αγωνίζονται».

Το ζήτημα είναι να ρουν τη δύναμη,άμεσα, να σπάσουν τα δεσμά που χαλκεύει η αμερικανοευρωπαϊκή νέα τάξη.

Το ζήτημα είναι να βρούμε τη δύναμη και τον τρόπο να πείσουμε, να εμπνεύσουμε το λαό να κάνει την απελπισία και την παραίτηση διάθεση για αγώνα.

Υπάρχει ελπίδα;

Ναι, αρκεί να δει κανείς τις κινητοποιήσεις της νεολαίας , των μαθητών.