Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ Θ. ΠΑΦΙΛΗ

Στό­χος της «γε­ω­στρα­τη­γι­κής ανα­βάθ­μι­σης» η δια­σφά­λι­ση με­ρί­δας της «λείας» για τα ντό­πια μο­νο­πώ­λια

Σε συ­γκέ­ντρω­ση της Ρο­δια­κής Επι­τρο­πής Ει­ρή­νης και της Ομά­δας Γυ­ναι­κών Ρόδου (μέλος ΟΓΕ) μί­λη­σε χθες Τε­τάρ­τη ο Θα­νά­σης Πα­φί­λης, γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας του Πα­γκό­σμιου Συμ­βου­λί­ου Ει­ρή­νης.
Η εκ­δή­λω­ση έγινε με αφορ­μή τη διά­σκε­ψη που διορ­γα­νώ­νει σή­με­ρα και αύριο στη Ρόδο το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών με τίτλο «Χτί­ζο­ντας στα­θε­ρές γέ­φυ­ρες συ­νερ­γα­σί­ας».
Ο Θ. Πα­φί­λης στην ομι­λία του με­τα­ξύ άλλων εξέ­φρα­σε τη με­γά­λη ανη­συ­χία του αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού κι­νή­μα­τος για τις εξε­λί­ξεις στην ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή καθώς όπως επι­σή­μα­νε «τα τύ­μπα­να του πο­λέ­μου χτυ­πούν πιο δυ­να­τά. Οι συ­νο­λι­κό­τε­ρες εξε­λί­ξεις δια­γρά­φουν όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρο τον κίν­δυ­νο ενός γε­νι­κευ­μέ­νου πο­λέ­μου στην πε­ριο­χή μας. Στο λαό μας λέμε να μην εφη­συ­χά­ζει από τις διά­φο­ρες δια­κη­ρύ­ξεις περί ει­ρή­νης και ασφά­λειας που προ­βάλ­λουν οι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί ορ­γα­νι­σμοί».

Υπο­γράμ­μι­σε πως «με τον πιο κραυ­γα­λέο τρόπο απο­δει­κνύ­ε­ται το σωστό σύν­θη­μα που ακου­γό­ταν πα­λιό­τε­ρα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συν­δι­κά­το» ή όπως σή­με­ρα εκ­φρά­ζε­ται «ΕΝΩΣΗ και ΝΑΤΟ το ίδιο συν­δι­κά­το»».
«Όλοι όσοι τα προη­γού­με­να χρό­νια ξε­γε­λού­σαν το λαό πως η ΕΕ είναι κάτι δια­φο­ρε­τι­κό από το ΝΑΤΟ δια­ψεύ­δο­νται από την ίδια την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα», ση­μεί­ω­σε ο Θα­νά­σης Πα­φί­λης.
Κα­τήγ­γει­λε τις ευ­θύ­νες της κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΑΝΕΛ επι­ση­μαί­νο­ντας χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά: «Η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΑΝΕΛ με τις ευ­λο­γί­ες και τη στή­ρι­ξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και άλλων αστι­κών κομ­μά­των όχι μόνο βα­δί­ζει στον ίδιο δρόμο με τις προη­γού­με­νες κυ­βερ­νή­σεις, αλλά συμ­με­τέ­χει έν­θερ­μα στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς.
Στη­ρί­ζει το στρα­τιω­τι­κό δόγμα του ΝΑΤΟ, που εκτός των άλλων προ­βλέ­πει το 40% των Ενό­πλων Δυ­νά­με­ων να εντάσ­σε­ται σε δυ­νά­μεις τα­χεί­ας επέμ­βα­σης. Συμ­με­τέ­χει σε όλες τις ΝΑ­ΤΟι­κές στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις προ­ε­τοι­μα­σί­ας πο­λέ­μων και επεμ­βά­σε­ων, οι οποί­ες το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα έχουν αυ­ξη­θεί αριθ­μη­τι­κά. Ανα­βαθ­μί­ζει τη βάση της Σού­δας και ο υπουρ­γός Άμυ­νας δια­φη­μί­ζει αυτή τη βάση του θα­νά­του και την Κρήτη σαν αβύ­θι­στο αε­ρο­πλα­νο­φό­ρο.
Προ­σφέ­ρει νέα βάση στην Κάρ­πα­θο, συμ­φω­νεί με την εγκα­τά­στα­ση μη επαν­δρω­μέ­νων αε­ρο­σκα­φών (drones) στην Κρήτη. Έκανε πρό­τα­ση για ίδρυ­ση Πο­λυ­ε­θνι­κής Μο­νά­δας Διοί­κη­σης και Ελέγ­χου στην Κρήτη. Η Ελ­λά­δα συμ­με­τέ­χει ήδη σε στρα­τιω­τι­κές απο­στο­λές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξω­τε­ρι­κό σε 23 πε­ρι­πτώ­σεις».
Όσον αφορά τη Διά­σκε­ψη για την Ασφά­λεια και Στα­θε­ρό­τη­τα επι­σή­μα­νε ότι οι δια­κη­ρύ­ξεις τους περί ει­ρή­νης και στα­θε­ρό­τη­τας είναι λόγια του αέρα. Συ­γκε­κρι­μέ­να υπο­γράμ­μι­σε: «Η εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή κάθε χώρας βρί­σκε­ται στην ίδια ακρι­βώς κα­τεύ­θυν­ση με την πο­λι­τι­κή που εφαρ­μό­ζε­ται στο εσω­τε­ρι­κό της. Όπως η εσω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή εξυ­πη­ρε­τεί συ­γκε­κρι­μέ­να συμ­φέ­ρο­ντα το ίδιο συμ­βαί­νει και στην εξω­τε­ρι­κή η οποία υπη­ρε­τεί τα ίδια.
Τι ζούμε ιδιαί­τε­ρα τα τε­λευ­ταία χρό­νια; Μια σκλη­ρή τα­ξι­κή εσω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή που συ­ντρί­βει τα όποια δι­καιώ­μα­τα των ερ­γα­ζο­μέ­νων και εξυ­πη­ρε­τεί τα συμ­φέ­ρο­ντα των μο­νο­πω­λί­ων και του με­γά­λου κε­φα­λαί­ου.
Οι κυ­βερ­νή­σεις μέχρι τώρα και η ση­με­ρι­νή υπη­ρε­τούν με ευ­λά­βεια αυτά τα συμ­φέ­ρο­ντα και την πο­λι­τι­κή της ΕΕ που είναι ένωση του κε­φα­λαί­ου και όχι των λαών. Το ίδιο συμ­βαί­νει και με την εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή, που δεν μπο­ρεί να είναι δια­φο­ρε­τι­κή.
Ποιον άραγε υπη­ρε­τούν οι σχε­δια­σμοί του ΝΑΤΟ; Τα συμ­φέ­ρο­ντα των με­γα­θη­ρί­ων που θέ­λουν τον πλού­το της ευ­ρύ­τε­ρης πε­ριο­χής (πε­τρέ­λαιο, φυ­σι­κό αέριο, δρό­μοι με­τα­φο­ράς). Γι’ αυτό δεν συ­γκρού­ο­νται πολ­λές με­γά­λες και μι­κρές χώρες; Για το με­ρί­διο της λείας.
Όταν λοι­πόν οι κυ­βερ­νή­σεις και η ση­με­ρι­νή μι­λούν για γε­ω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση της χώρας συμ­με­τέ­χο­ντας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς τι ση­μαί­νει; Στην πράξη ση­μαί­νει να δια­σφα­λί­σει κομ­μά­τι από την πίτα για λο­γα­ρια­σμό των με­γά­λων ελ­λη­νι­κών επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και της αστι­κής τάξης της χώρας.
Επο­μέ­νως, οι επι­κλή­σεις περί ει­ρή­νης και στα­θε­ρό­τη­τας, που προ­βάλ­λο­νται και στη Διά­σκε­ψη, είναι λόγια του αέρα, κυ­ριο­λε­κτι­κά, γιατί αυτό που κα­θο­ρί­ζει τις εξε­λί­ξεις είναι τα με­γά­λα συμ­φέ­ρο­ντα, οι αντα­γω­νι­σμοί για το πε­τρέ­λαιο, το φυ­σι­κό αέριο, η συμ­με­το­χή της Ελ­λά­δας στα επι­θε­τι­κά σχέ­δια του ΝΑΤΟ της ΕΕ που εμπλέ­κουν το λαό μας σε επι­κίν­δυ­νες κα­τα­στά­σεις».