Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ: Με επιτυχία η Περιφερειακή Ευρωπαϊκή Συνάντηση στο Λονδίνο

Η Περιφερειακή Συνάντηση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Λονδίνο, στις 26 και 27 Μάη του 2018. Τη συνάντηση φιλοξένησε η Βρετανική Κίνηση Ειρήνης (BPA) μετά από περισσότερο από 30 χρόνια πάλι.
Η συνάντηση έλαβε χώρα σε ένα σημαντικό χώρο, τη Βιβλιοθήκη Κ. Μαρξ, που αποτελεί ταυτόχρονα μνημείο, 200 χρόνια από τη γέννηση του Kαρλ Μαρξ, τα έργα του οποίου συνεχίζουν να εμπνέουν εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο.
Στην συνάντηση προέδρευσαν ο περιφερειακός συντονιστής του Πορτογαλικού Συμβούλιου Ειρήνης και Συνεργασίας (CPPC) και η Βρετανική Κίνηση Ειρήνης (BPA), ενώ συμμετείχε και ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ Ηρακλής Τσαβδαρίδης. Την ΕΕΔΥΕ εκπροσώπησε στη συνάντηση ο αντιπρόεδρός της, Νίκος Ζώκας.


Τα Κινήματα Ειρήνης από τη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Σερβία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία και την Ελβετία, καθώς και καλεσμένοι από τα Κινήματα Ειρήνης των ΗΠΑ και του Ιράν συζήτησαν τη γενική κατάσταση με την αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού ανά τον κόσμο, αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με τον αγώνα σε κάθε χώρα και το συντονισμό της δράσης.
Η περιφερειακή συνάντηση του ΠΣΕ επανέλαβε τη δέσμευσή της να αγωνιστεί ενάντια στο ΝΑΤΟ για τη διάλυσή του και τον αγώνα σε κάθε κράτος-μέλος για αποδέσμευση από αυτό, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και δράσεις της ΕΕ μέσω της PESCO, των Σχηματισμών Μάχης (Battle Groups) και του Ευρωστρατού της ΕΕ και εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες για την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών απειλών και επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή και τους κινδύνους για ένα γενικευμένο πόλεμο παγκόσμιων διαστάσεων.
Η σύνοδος ενέκρινε ψηφίσματα σχετικά με την κατάσταση γύρω από το Ιράν και την Κύπρο και μια περιφερειακή έκκληση μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Το ΠΣΕ στην Ευρώπη συζήτησε με βάση το γενικό σχέδιο δράσης του ΠΣΕ τις αντι-ΝΑΤΟικές δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στις 6 και 7 Ιούλη στις Βρυξέλλες σε συνεργασία με την INTAL Βελγίου και στο πλαίσιο της εκστρατείας του ΠΣΕ «ΝΑΙ στην ειρήνη – ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ» και εξέφρασε την υποστήριξή του στη διεξαγωγή της Διεθνούς Διάσκεψης κατά των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθούν στο Δουβλίνο στην Ιρλανδία στις 16-18 Νοέμβρη 2018.