Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Παιδική γιορτή αλληλεγγύης και Ειρήνης για ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα, από την Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης

Σε παι­δι­κό Φε­στι­βάλ Διε­θνι­στι­κής Αλ­λη­λεγ­γύ­ης εξε­λί­χθη­κε η εκ­δή­λω­ση που διορ­γά­νω­σε την Τε­τάρ­τη 15-6-2016 η Παν­σα­μια­κή Επι­τρο­πή Ει­ρή­νης στα πλαί­σια της πρω­το­βου­λί­ας της ΕΕΔΥΕ με τίτλο «Κα­νείς δεν επι­λέ­γει να γίνει πρό­σφυ­γας…».

Στον πα­ρα­λια­κό πε­ζό­δρο­μο της πόλης Σάμου κάτω από τα συν­θή­μα­τα «ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙ­ΓΑΙΟ» και «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΛΩ­ΒΙ­ΣΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟ­ΣΦΥ­ΓΩΝ» εκτέ­θη­καν τα έργα (ζω­γρα­φιές, ποι­ή­μα­τα, κάρ­τες προς τα προ­σφυ­γό­που­λα κ.ά) εκα­το­ντά­δων μα­θη­τών δη­μο­τι­κών σχο­λεί­ων του νη­σιού που με την υπο­στή­ρι­ξη των δα­σκά­λων τους διά­βα­σαν στις τά­ξεις το ποί­η­μα της
και εμπνεύ­στη­καν τις δη­μιουρ­γί­ες τους.
Στο χώρο έφτα­σαν από νωρίς δε­κά­δες προ­σφυ­γό­που­λα από τα Κέ­ντρο κρά­τη­σης συ­νο­δευό­με­να από τους γο­νείς τους και αντά­μω­σαν σε ένα πα­νη­γύ­ρι χαράς με τα Ελ­λη­νό­που­λα που ήταν εκεί.
Έπαι­ξαν μαζί παι­δι­κά ομα­δι­κά παι­χνί­δια με τη βο­ή­θεια κα­θη­γη­τών γυ­μνα­στι­κής και μελών του κι­νή­μα­τος Ει­ρή­νης, διά­βα­σαν τα ποι­ή­μα­τά τους και πα­ρα­κο­λού­θη­σαν την προ­βο­λή σε βί­ντεο όλων των έργων των μα­θη­τών της Σάμου, το οποίο ετοί­μα­σαν και επέν­δυ­σαν μου­σι­κά δυο αδέλ­φια μα­θή­τριες της έκτης δη­μο­τι­κού και πρώ­της Γυ­μνα­σί­ου αντί­στοι­χα.
Τα προ­σφυ­γό­που­λα έφε­ραν στην εκ­δή­λω­ση και προ­βλή­θη­κε, ένα μικρό βί­ντεο που ετοί­μα­σαν στο Κέ­ντρο κρά­τη­σης όπου μέσα από χο­ρο­κί­νη­ση ανα­πα­ρί­στα­ναν τα βά­σα­να των λαών τους από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πο­λέ­μους και τη βία στις χώρες τους.
Συ­γκι­νη­τι­κή ήταν η στιγ­μή όπου χο­ρω­δία των προ­σφυ­γό­που­λων τρα­γού­δη­σε δυο παι­δι­κά Συ­ρια­κά τρα­γού­δια που μι­λούν για την αλ­λη­λεγ­γύη , την Ει­ρή­νη και τις ευ­χα­ρι­στί­ες στους φί­λους. Τα αφιέ­ρω­σαν στους συ­νο­μη­λί­κους τους από τη Σάμο για την αλ­λη­λεγ­γύη στην πε­ρι­πέ­τειά τους. Εξί­σου συ­γκι­νη­τι­κή στιγ­μή ήταν η στιγ­μή όταν δυο κο­ρί­τσια, από την Σάμο και τη Συρία, διά­βα­σαν στα ελ­λη­νι­κά και τα συ­ρια­κά ένα γράμ­μα μα­θή­τριας σχο­λεί­ου του νη­σιού προς τα προ­σφυ­γό­που­λα.
Στην εκ­δή­λω­ση χαι­ρέ­τι­σε η πρό­ε­δρος της Παν­σα­μια­κής Επι­τρο­πής Ει­ρή­νης και μέλος του Εθνι­κού Συμ­βου­λί­ου της ΕΕΔΥΕ Ρούλα Στε­φα­νά­κη υπο­γραμ­μί­ζο­ντας τις αι­τί­ες της προ­σφυ­γιάς που δεν είναι άλλες από τους πο­λέ­μους για το μοί­ρα­σμα της λείας των πηγών ενέρ­γειας από τους ιμπε­ρια­λι­στές και τό­νι­σε τις θέ­σεις του αντι­ϊ­μπε­ρια­λι­στι­κού φι­λει­ρη­νι­κού κι­νή­μα­τος για αν­θρώ­πι­νες συν­θή­κες φι­λο­ξε­νί­ας σε ανοι­χτά κέ­ντρα για όσο διά­στη­μα μέ­νουν στη χώρα μας οι πρό­σφυ­γες, κα­τάρ­γη­ση των συν­θη­κών και συμ­φω­νιών που τους κρα­τούν εγκλω­βι­σμέ­νους , ελεύ­θε­ρη με­τα­κί­νη­σή τους στις χώρες που επι­θυ­μούν με ευ­θύ­νη του ΟΗΕ και της Ε.Ε.
Το διε­θνι­στι­κό παι­δι­κό πα­νη­γύ­ρι κρά­τη­σε μέχρι αργά το βράδυ, ενώ σε όλα τα παι­διά μοι­ρά­στη­καν γλυκά και πα­γω­τά από την Επι­τρο­πή Ει­ρή­νης.