Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

«ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ» – ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ



Αγα­πη­τοί εκ­παι­δευ­τι­κοί, αγα­πη­τοί γο­νείς
Η ΕΛ­ΛΗ­ΝΙ­ΚΗ ΕΠΙ­ΤΡΟ­ΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕ­ΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙ­ΡΗ­ΝΗ (Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.) που δια­νύ­ει ήδη το 61ο έτος από την ίδρυ­σή της, απευ­θύ­νε­ται σε όλους εσάς με επί­γνω­ση και εκτί­μη­ση του έργου σας ως εκ­παι­δευ­τι­κών και γο­νιών των χι­λιά­δων παι­διών που μα­θαί­νουν τα γράμ­μα­τα – και όχι μόνο στα σχο­λι­κά θρα­νία.
Τα δύο προη­γού­με­να χρό­νια στην πλη­θώ­ρα δρά­σε­ων και αγω­νι­στι­κών πρω­το­βου­λιών μας ενά­ντια στις αι­τί­ες των πο­λέ­μων και της προ­σφυ­γιάς ξε­χω­ρι­στή θέση είχαν οι δρά­σεις με τίτλο: «Μια ζω­γρα­φιά για την ει­ρή­νη» το 2015 και «Κα­νείς δεν επι­λέ­γει να γίνει πρό­σφυ­γας» το 2016.Με την ευαι­σθη­σία που δια­κρί­νει τους μα­θη­τές απο­τυ­πώ­θη­καν στα έργα τους (ζω­γρα­φι­κή, κεί­με­να, κολ­λάζ, βί­ντεο κλπ.) το όνει­ρο για μια ζωή ει­ρη­νι­κή, με τα παι­διά να ζουν χωρίς πο­λέ­μους, φτώ­χεια και επεμ­βά­σεις.

Στη νέα πε­ρί­ο­δο που ήδη είναι για όλους μας σε πλήρη εξέ­λι­ξη, κοντά στις με­γά­λες δυ­σκο­λί­ες που γέν­νη­σαν τα τρία μνη­μό­νια και τα μέτρα πο­λι­τι­κής που τα υλο­ποιούν, σο­βα­ρά προ­βλή­μα­τα κά­νουν την εμ­φά­νι­ση τόσο στο διε­θνή όσο και στο κο­ντι­νό μας ορί­ζο­ντα, ΑΙ­ΓΑΙΟ, ΑΝΑ­ΤΟ­ΛΙ­ΚΗ ΜΕ­ΣΟ­ΓΕΙΟΣ, ΜΕΣΗ ΑΝΑ­ΤΟ­ΛΗ. Η επι­θε­τι­κό­τη­τα ανά­με­σα στις αντι­τι­θέ­με­νες δυ­νά­μεις, η τε­ρά­στια συ­γκέ­ντρω­ση κάθε εί­δους στρα­τιω­τι­κών δυ­νά­με­ων, η έντα­ση των εξο­πλι­σμών δεν είναι καλός οιω­νός. Αλ­λω­στε τόσο στην ΠΑΙ­ΔΕΙΑ όσο και σε άλ­λους κρί­σι­μους το­μείς ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟ­ΝΟΙΑ όλοι μας ζούμε κα­θη­με­ρι­νά αυτές τις συ­νέ­πειες.
Οι δυ­σκο­λί­ες δεν μας απο­θαρ­ρύ­νουν, δε­κα­ε­τί­ες τώρα έχου­με μάθει να δρού­με κάτω από δυ­σκο­λί­ες, να βά­ζου­με και να υλο­ποιού­με στό­χους παρά τα εμπό­δια. Στο πρό­γραμ­μα που έχου­με κα­ταρ­τί­σει για τη νέα πε­ρί­ο­δο, συ­μπε­ρι­λαμ­βά­νε­ται νέα πα­νελ­λα­δι­κή πρω­το­βου­λία δρά­σης, για την οποία σας ενη­με­ρώ­νου­με με την πα­ρού­σα επι­στο­λή. Υλο­ποιού­με και τη δέ­σμευ­σή μας προς τους εκ­παι­δευ­τι­κούς, γο­νείς, μα­θη­τές που συμ­με­τεί­χαν, πως θα υπάρ­ξει συ­νέ­χεια με αξιο­ποί­η­ση όλης της πεί­ρας και των προ­τά­σε­ων – σκέ­ψε­ων που δια­τυ­πώ­θη­καν τα δύο προη­γού­με­να χρό­νια. Στην τρέ­χου­σα πε­ρί­ο­δο η πρω­το­βου­λία της ΕΕΔΥΕ έχει τίτλο «ΝΑ ΣΚΕ­ΦΤΕ­ΣΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛ­ΛΟΥΣ». Η ιδέα βα­σί­ζε­ται στο επι­συ­να­πτό­με­νο ποί­η­μα του Πα­λαι­στι­νί­ου αγω­νι­στή ποι­η­τή Μαχ­μούτ Ντα­ρουίς (1942-2008), ο οποί­ος θε­ω­ρεί­ται εθνι­κός ποι­η­τής της Πα­λαι­στί­νης και ένας από τους ση­μα­ντι­κό­τε­ρους σύγ­χρο­νους Αρα­βες ποι­η­τές.
Από παλαιότερη πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ


Πιστεύ­ου­με πως το ποί­η­μα αυτό με το πε­ριε­χό­με­νό του, λει­τουρ­γεί θε­τι­κά και πολ­λα­πλα­σια­στι­κά στα αι­σθή­μα­τα αλ­λη­λεγ­γύ­ης, αγά­πης και υπο­στή­ρι­ξης που έχουν εκ­φρά­σει οι μα­θη­τές στα χι­λιά­δες παι­διά που ξε­ρι­ζώ­θη­καν βίαια από τις εστί­ες και ζουν κάτω από εξαι­ρε­τι­κά αντί­ξο­ο­ες συν­θή­κες. Ταυ­τό­χρο­να το ποί­η­μα μας υπεν­θυ­μί­ζει ότι ο «άλλος» είναι ο δι­πλα­νός μας, ο συμ­μα­θη­τής με τους άνερ­γους γο­νείς, ο φίλος με την άρ­ρω­στη μάννα που δεν μπο­ρεί να βρει νο­ση­λεία, αλλά κι εμείς οι ίδιοι που ζούμε μέσα στην αβε­βαιό­τη­τα, την ανα­σφά­λεια, το άγχος για το αύριο. Με αυτές τις σκέ­ψεις απευ­θύ­νου­με αυτή την επι­στο­λή κι εκ­φρά­ζου­με την προσ­δο­κία της δικής σας αντα­πό­κρι­σης στην πρό­σκλη­ση της ΕΕΔΥΕ για συμ­με­το­χή των μα­θη­τών του σχο­λεί­ου σας, στη συ­γκε­κρι­μέ­νη πρω­το­βου­λία «ΝΑ ΣΚΕ­ΦΤΕ­ΣΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛ­ΛΟΥΣ». Με δε­δο­μέ­νη την ευ­ρη­μα­τι­κό­τη­τα με την οποία απέ­δει­ξαν πως εκ­φρά­ζο­νται οι μα­θη­τές, τα έργα τους με πηγή έμπνευ­σης αυτό το ποί­η­μα, μπο­ρούν να είναι ατο­μι­κά, ή ομα­δι­κά σε όλες τις μορ­φές της καλ­λι­τε­χνι­κής – πνευ­μα­τι­κής δη­μιουρ­γί­ας. Εν­δει­κτι­κά και μόνο ανα­φέ­ρου­με τα εξής: Μου­σι­κή, βί­ντεο, ζω­γρα­φι­κή, κολ­λάζ, αφι­σέ­τες ή με­γά­λα τα­μπλό, κεί­με­να, φω­το­γρα­φί­ες κλπ. Οι ατο­μι­κές προ­σπά­θειες, όσον αφορά τη γρα­φι­κή ύλη, να έχουν διά­στα­ση σε μέ­γε­θος χαρ­τιού Α3 ή Α4 και οι ομα­δι­κές μπο­ρούν να είναι και σε με­γά­λα τα­μπλό, χωρίς να απο­κλεί­ου­με κάθε άλλη πρω­το­βου­λία.
Η χρο­νι­κή διάρ­κεια μέσα στην οποία μπο­ρεί­τε να συμ­με­τά­σχε­τε είναι από τον τρέ­χο­ντα Νο­έμ­βρη έως τέλος Μάρτη του 2017, ώστε να μην πα­ρα­κω­λύ­ε­ται το εκ­παι­δευ­τι­κό σας έργο κι άλλες συ­να­φείς δρα­στη­ριό­τη­τες του σχο­λεί­ου σας. Τα έργα των μα­θη­τών θα πα­ρου­σια­στούν σε εκ­δη­λώ­σεις των Επι­τρο­πών Ει­ρή­νης, για τις οποί­ες θα ενη­με­ρω­θεί­τε και θα προ­σκλη­θεί­τε σε κα­τάλ­λη­λο χρόνο. Για πε­ρισ­σό­τε­ρες διευ­κρι­νί­σεις μπο­ρεί­τε να επι­κοι­νω­νεί­τε κε­ντρι­κά με την ΕΕΔΥΕ, αλλά κυ­ρί­ες με τις Επι­τρο­πές Ει­ρή­νης της πε­ριο­χής σας.

Με την προσ­δο­κία θε­τι­κής αντα­πό­κρι­σης και συμ­με­το­χής στην πρω­το­βου­λία αυτή, απευ­θύ­νου­με τις πιο θερ­μές ευχές μας για μια δη­μιουρ­γι­κή σχο­λι­κή χρο­νιά 
 



http://eedye.gr/wp-content/uploads/2016/11/NaSkefteseTousAllous.pdfΤο ποί­η­μα «Να σκέ­φτε­σαι τους άλ­λους»