Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Κάλεσμα ενάντια στις αποστολές στρατού 2010




Η Ελ­λη­νι­κή Επι­τρο­πή για την Διε­θνή Ύφεση και Ει­ρή­νη (Ε.Ε.Δ.Υ.Ε) απευ­θύ­νε­ται στους ερ­γά­τες και τις ερ­γά­τριες, στα λαϊκά στρώ­μα­τα, στους επι­στή­μο­νες, στους καλ­λι­τέ­χνες, στους γο­νείς, στους νέους και τις νέες, στους νέους που υπη­ρε­τούν τη θη­τεία τους, στους αξιω­μα­τι­κούς των ενό­πλων δυ­νά­με­ων που προ­βλη­μα­τί­ζο­νται για την εμπλο­κή της Ελ­λά­δας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς ορ­γα­νι­σμούς, στο ερ­γα­τι­κό – λαϊκό κί­νη­μα.

Η ΕΕΔΥΕ ορ­γα­νώ­νει κα­μπά­νια για να ανα­πτυ­χθεί ένα ισχυ­ρό κί­νη­μα που θα κα­τα­δι­κά­σει απο­φα­σι­στι­κά την ιμπε­ρια­λι­στι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα, την πο­λι­τι­κή και τις πο­λι­τι­κές δυ­νά­μεις που ευ­θύ­νο­νται για τη συμ­με­το­χή ελ­λη­νι­κών στρα­τιω­τι­κών και αστυ­νο­μι­κών δυ­νά­με­ων στις επι­χει­ρή­σεις του ΝΑΤΟ και της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης σε όλη την υδρό­γειο.
Ο Ελ­λη­νι­κός Λαός πρέ­πει να πλη­ρο­φο­ρη­θεί ότι:
Με ευ­θύ­νη των κυ­βερ­νή­σε­ων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ στη­ρί­ζο­νται πο­λι­τι­κά και στρα­τιω­τι­κά, με τμή­μα­τα των ελ­λη­νι­κών ενό­πλων δυ­νά­με­ων, της ακτο­φυ­λα­κής και της αστυ­νο­μί­ας, πολ­λές επι­χει­ρή­σεις του ΝΑΤΟ, της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης και των ΗΠΑ σε πολλά ση­μεία της γης.
Εν­δει­κτι­κά ανα­φέ­ρου­με τις επι­χει­ρή­σεις στις οποί­ες συμ­με­τέ­χουν οι Ελ­λη­νι­κές Ένο­πλες Δυ­νά­μεις:
EΠIXEIPHΣEIΣ TOY NATO
·         Επι­χεί­ρη­ση Enduring Freedom
Συμ­με­το­χή στο Γε­νι­κό Επι­τε­λείο Αμε­ρι­κα­νι­κών Ένο­πλων Δυ­νά­με­ων στις ΗΠΑ, USCENTCOM: τρεις (3) αξιω­μα­τι­κοί με ευ­θύ­νη στο σχε­δια­σμό και διοί­κη­ση των επι­χει­ρή­σε­ων των λε­γό­με­νων «ει­δι­κών αντι­τρο­μο­κρα­τι­κών δυ­νά­με­ων» των ΗΠΑ και της Βρε­τα­νί­ας στο Αφ­γα­νι­στάν.
·         Επι­χεί­ρη­ση ΕΛΔΑΦ (Αφ­γα­νι­στάν)
Διε­ξά­γε­ται στα πλαί­σια της κα­το­χι­κής στρα­τιω­τι­κής δύ­να­μης ISAF του NATO. Συμ­με­τέ­χουν συ­νο­λι­κά 230 αξιω­μα­τι­κοί και οπλί­τες. Στους 30 αξιω­μα­τι­κούς και 111 οπλί­τες προ­στέ­θη­καν από την αρχή του 2010 άλλοι 22 στρα­τιω­τι­κοί για την εκ­παί­δευ­ση του Αφ­γα­νι­κού στρα­τού, 53 στε­λέ­χη της πο­λε­μι­κής αε­ρο­πο­ρί­ας για να ανα­λά­βουν τη διοί­κη­ση του αε­ρο­δρο­μί­ου της Κα­μπούλ για ένα χρόνο και 10 ακόμα αξιω­μα­τι­κοί για το αρ­χη­γείο της κα­το­χι­κής δύ­να­μης. Μέχρι τώρα οι δυ­νά­μεις αυτές πα­ρα­μέ­νουν στην Κα­μπούλ με ευ­θύ­νη κυ­ρί­ως τη φύ­λα­ξη του αε­ρο­δρο­μί­ου και άλλων εγκα­τα­στά­σε­ων στρα­τη­γι­κής ση­μα­σί­ας.
·         Επι­χεί­ρη­ση Active Endeavour
Η Ελ­λά­δα συμ­με­τέ­χει με 66 αξιω­μα­τι­κούς και 365 οπλί­τες και με εξο­πλι­σμό: 1 φρε­γά­τα, 1 τορ­πι­λά­κα­το, 1 υπο­βρύ­χιο, 1 πλοίο γε­νι­κής υπο­στή­ρι­ξης. Είναι επι­χεί­ρη­ση της μό­νι­μης δύ­να­μης του ΝΑΤΟ στη Με­σό­γειο που ξε­κί­νη­σε στις 6.10.2001. Μό­νι­μες ναυ­τι­κές δυ­νά­μεις του ΝΑΤΟ στη Με­σό­γειο και τον Ατλα­ντι­κό (STANAVFORMED και STANAVFORLAND Standing Naval Forces Mediterranean and Atlantic) εκτε­λούν πε­ρι­πο­λί­ες σε όλη τη Με­σό­γειο.
·         Επι­χεί­ρη­ση JOINT ENTREPRISE (ΕΛ­ΔΥ­ΚΟ-2) Κοσ­συ­φο­πέ­διο
Συμ­με­τέ­χουν 92 αξιω­μα­τι­κοί και 738 οπλί­τες, με στρα­τιω­τι­κό εξο­πλι­σμό.
·         Γε­νι­κό Επι­τε­λείο του ΝΑΤΟ Σκό­πια, ΠΔΓΜ (NHQT-Sk)
Συμ­με­τέ­χει ένας αξιω­μα­τι­κός. Πρό­κει­ται για κλι­μά­κιο του ΝΑΤΟ που εξα­κο­λου­θεί να σταθ­μεύ­ει στη χώρα.
·         Αλ­βα­νία (NHQT) (Γε­νι­κό Επι­τε­λείο του ΝΑΤΟ στην Αλ­βα­νία)
Συμ­με­τέ­χουν 2 αξιω­μα­τι­κοί. Πρό­κει­ται για τμήμα της δύ­να­μης του ΝΑΤΟ που είχε ει­σβά­λει στη χώρα για την «επα­να­φο­ρά της τάξης και της ασφά­λειας» μετά την εξέ­γερ­ση του 1997.
·         Ναυ­τι­κή Επι­χεί­ρη­ση του ΝΑΤΟ στη Σο­μα­λία OCEAN SHIELD
Συμ­με­τέ­χουν 30 αξιω­μα­τι­κοί και 170 οπλί­τες. Πρό­κει­ται για επι­χεί­ρη­ση που ορ­γα­νώ­νε­ται με πρό­σχη­μα την πει­ρα­τεία στα ανοι­κτά της Σο­μα­λί­ας. Διε­ξά­γε­ται πα­ράλ­λη­λα με την αντί­στοι­χη επι­χεί­ρη­ση της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης με την ονο­μα­σία «ΑΤΛΑ­ΝΤΑ».
ΕΠIXEIPHΣEIΣ THΣ EE ΣTA ΠΛAIΣIA THΣ EYPΩΠAΪ­KHΣ ΠOΛITIKHΣ AMYNAΣ KAI AΣΦAΛEIAΣ
Η ΕΕ έχει εγκαι­νιά­σει, από το 2003, τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις στα πλαί­σια της Ευ­ρω­παϊ­κής Πο­λι­τι­κής Ασφά­λειας και Άμυ­νας. Αυτές συ­μπε­ρι­λαμ­βά­νουν κα­θα­ρά στρα­τιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις, επι­χει­ρή­σεις αστυ­νό­μευ­σης και δη­μό­σιας ασφά­λειας, δρά­σεις δι­κα­στι­κής και ει­σαγ­γε­λι­κής φύσης, δρά­σεις εκ­παί­δευ­σης ένο­πλων δυ­νά­με­ων, αστυ­νο­μί­ας, δι­κα­στι­κού σώ­μα­τος, δρα­στη­ριό­τη­τες που ενι­σχύ­ουν την ιμπε­ρια­λι­στι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα και την προ­σαρ­μο­γή του κρα­τι­κού μη­χα­νι­σμού, πολ­λών χωρών, στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επι­διώ­ξεις.
Από την έναρ­ξη της δρά­σης αυτής και μέχρι σή­με­ρα έχουν ανα­πτυ­χθεί πολ­λές επι­χει­ρή­σεις, εκ των οποί­ων ορι­σμέ­νες απο­τε­λούν συ­νέ­χεια προη­γού­με­νων Να­τοϊ­κών απο­στο­λών στο Αφ­γα­νι­στάν, Ιράκ, Κόσ­σο­βο, Βόσ­νια Ερ­ζε­γο­βί­νη, ΦΥΡΟΜ, Σο­μα­λία, Τσαντ, Σου­δάν, Λαϊκή Δη­μο­κρα­τία του Κον­γκό, Δη­μο­κρα­τία του Κον­γκό, Γουι­νέα Μπισ­σά­ου, Πα­λαι­στί­νη, Μολ­δα­βία, Γε­ωρ­γία, Ιν­δο­νή­σια.
ΑΣΙΑ
·         Αφ­γα­νι­στάν: Αστυ­νο­μι­κή-στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση EUPOL AFGΗ­ANISTAN. Ανα­πτυγ­μέ­νη στην Κα­μπούλ και σε 16 επαρ­χί­ες. Προ­σω­πι­κό 400 άτομα, το οποίο θα δι­πλα­σια­στεί. Εκ­παί­δευ­ση αστυ­νο­μι­κών δυ­νά­με­ων και στε­νός συ­ντο­νι­σμός με τις ΝΑ­ΤΟι­κές δυ­νά­μεις και τις δυ­νά­μεις των ΗΠΑ.
ΝΟ­ΤΙΟΣ ΚΑΥ­ΚΑ­ΣΟΣ ΚΑΙ Α. ΕΥΡΩΠΗ
·         Γε­ωρ­γία: EUMM Georgia + Georgia Border Support Team, επι­χεί­ρη­ση επι­τή­ρη­σης συ­νό­ρων και επί­βλε­ψης συμ­φω­νί­ας ΕΕ-Ρω­σί­ας. EUMM και EUJUST Themis, Επι­χει­ρή­σεις αστυ­νο­μι­κής και δι­κα­στι­κής συν­δρο­μής «οι­κο­δό­μη­σης κρα­τι­κής δομής».
·         Στη Μολ­δα­βία και Ου­κρα­νία: EUBAM Moldova-Ukraine, επι­χεί­ρη­ση επι­τή­ρη­σης συ­νό­ρων.
ΕΓΓΥΣ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑ­ΤΟ­ΛΗ
·         Πα­λαι­στί­νη: Αστυ­νο­μι­κή επι­χεί­ρη­ση EUPOL COPPS: Εκ­παί­δευ­ση πο­λι­το­φυ­λα­κής της Πα­λαι­στι­νια­κής Αρχής + EUBAM.
·         Ιράκ: Επι­χεί­ρη­ση δι­κα­στι­κής αρω­γής και εκ­παί­δευ­σης EUJUST LEX: Απο­στο­λή εκ­παί­δευ­σης αστυ­νο­μι­κών δυ­νά­με­ων. Η πα­ρα­μο­νή και η δράση της συ­νε­χί­ζε­ται και ανα­βαθ­μί­ζε­ται από τον Ιού­νιο 2009. Ήδη η πα­ρα­μο­νή της έχει πα­ρα­τα­θεί μέχρι τον Ιού­νιο 2010.
·         Στην Ιν­δο­νή­σια: Απο­στο­λή για την επί­βλε­ψη της πε­ριο­χής του Ατσεχ, ΑΜΜ
EΠIXEIPHΣEIΣ ΣTA ΠΛAIΣIA TOY ΟΗΕ
·         Απο­στο­λή του ΟΗΕ UNIFIL ναυ­τι­κής επι­τή­ρη­σης, στα ανοι­χτά του Λι­βά­νου. Απο­τε­λεί­ται από 19 αξιω­μα­τι­κούς και 144 οπλί­τες. Είναι εξο­πλι­σμέ­νη με τορ­πι­λά­κα­το ή κα­νο­νιο­φό­ρο και ένα αρ­μα­τα­γω­γό.
·         Απο­στο­λή ΟΗΕ (UN) MINURSO, στη Δυτ. Σα­χά­ρα. Συμ­με­τέ­χει ένας αξιω­μα­τι­κός.
·         Απο­στο­λή ΟΗΕ (UN) UNMISUD, στο Σου­δάν. Συμ­με­τέ­χουν 4 αξιω­μα­τι­κοί.
Συ­νο­λι­κά οι ελ­λη­νι­κές ένο­πλες δυ­νά­μεις συμ­με­τέ­χουν σ’ όλες τις επι­χει­ρή­σεις με 395 αξιω­μα­τι­κούς και 1727 οπλί­τες.
Ο Ελ­λη­νι­κός Λαός πρέ­πει να πλη­ρο­φο­ρη­θεί ότι:
Στον πό­λε­μο που διε­ξά­γουν τα στρα­τεύ­μα­τα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε στο ΙΡΑΚ και στο ΑΦ­ΓΑ­ΝΙ­ΣΤΑΝ, με το πρό­σχη­μα της τρο­μο­κρα­τί­ας έχουν σκο­τω­θεί δε­κά­δες χι­λιά­δες Ιρα­κι­νοί και Αφ­γα­νοί, πολ­λοί εκ των οποί­ων άμα­χοι, γέ­ρο­ντες και παι­διά.
Οι νε­κροί στις γραμ­μές των στρα­τευ­μά­των του ΝΑΤΟ και στις γραμ­μές της «συμ­μα­χί­ας των πρό­θυ­μων», των ιμπε­ρια­λι­στών υπο­λο­γί­ζο­νται σε πα­ρα­πά­νω από 6.000 στρα­τιω­τι­κούς.
Η εμπλο­κή στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις βάζει την Ελ­λά­δα σε με­γά­λες πε­ρι­πέ­τειες, εγκυ­μο­νεί με­γά­λους κιν­δύ­νους για τη ζωή των αξιω­μα­τι­κών, των στρα­τιω­τών, των αστυ­νο­μι­κών και των άλλων Ελ­λή­νων που συμ­με­τέ­χουν σ’ αυτές.
Ο Ελ­λη­νι­κός Λαός πρέ­πει να πλη­ρο­φο­ρη­θεί ότι:
·         Την ώρα που η κυ­βέρ­νη­ση του ΠΑΣΟΚ επι­βάλ­λει σκλη­ρά μέτρα κατά του λαού, στο όνομα της κρί­σης, των ελ­λειμ­μά­των και του δη­μό­σιου χρέ­ους, ξο­δεύ­ει δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια Ευρώ για τους ΝΑ­ΤΟι­κούς εξο­πλι­σμούς.
·         Την ώρα που μειώ­νει τους μι­σθούς και τις συ­ντά­ξεις και πε­ρι­κό­πτει και ανα­τρέ­πει κοι­νω­νι­κά-ασφα­λι­στι­κά δι­καιώ­μα­τα, οι στρα­τιω­τι­κές απο­στο­λές εκτός συ­νό­ρων που χρη­σι­μο­ποιού­νται σε βάρος άλλων κρα­τών και λαών, στοι­χί­ζουν του­λά­χι­στον 300 εκα­τομ­μύ­ρια Ευρώ, το χρόνο.
·         Οι εν­δοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κές αντι­θέ­σεις για τον έλεγ­χο των αγο­ρών, των πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών πηγών και των ενερ­γεια­κών δρό­μων οξύ­νο­νται.
·         Η ιμπε­ρια­λι­στι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα εντεί­νε­ται.
·         Η νέα στρα­τη­γι­κή του ΝΑΤΟ προ­βλέ­πει νέα μέσα, νέους εξο­πλι­σμούς, επέ­κτα­ση των επεμ­βά­σε­ων.
·         Η Κοινή Ευ­ρω­παϊ­κή Πο­λι­τι­κή Ασφά­λειας και Άμυ­νας, που συ­ντο­νί­ζε­ται με το ΝΑΤΟ, θα φορ­τώ­σει με νέα βά­σα­να του λαούς.
·         Εξυ­φαί­νο­νται επι­κίν­δυ­να σχέ­δια στα Βαλ­κά­νια, στη Μέση Ανα­το­λή, στην πε­ριο­χή του Καυ­κά­σου, σε όλη την Υδρό­γειο.
·         Εξυ­φαί­νο­νται επι­κίν­δυ­να σχέ­δια στο Αι­γαίο σε βάρος των κυ­ριαρ­χι­κών δι­καιω­μά­των της χώρας μας.
·         Προ­ε­τοι­μά­ζε­ται το έδα­φος για την απο­στο­λή και άλλων στρα­τιω­τι­κών και αστυ­νο­μι­κών δυ­νά­με­ων στο Αφ­γα­νι­στάν.