Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

H Εισήγηση της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ στο Εθνικό Συμβούλιο

Συ­να­γω­νι­στές και Συ­να­γω­νί­στριες,
Οι εξε­λί­ξεις που με­σο­λά­βη­σαν από το 17ο Συ­νέ­δριο της ΕΕΔΥΕ (6–7/12/2014) έως σή­με­ρα είναι πυ­κνές και σύν­θε­τες με κύρια χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά:
  • την κλι­μά­κω­ση της επί­θε­σης του με­γά­λου κε­φα­λαί­ου, της κυ­βέρ­νη­σης και των άλλων αντι­λαι­κών δυ­νά­με­ων κατά των ερ­γα­τι­κών – λαϊ­κών οι­κο­γε­νειών με αιχμή την εφαρ­μο­γή του 1ου, 2ου και 3ο μνη­μο­νί­ου, την κα­τάρ­γη­ση ερ­γα­σια­κών και κοι­νω­νι­κο­α­σφα­λι­στι­κών δι­καιω­μά­των.
  • Τη βα­θύ­τε­ρη εμπλο­κή της χώρας μας, με ευ­θύ­νη της συ­γκυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΑΝΕΛ, στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς βά­ζο­ντας σε κίν­δυ­νο το λαό μας.
 Οι τε­λευ­ταί­ες εξε­λί­ξεις με την εμπλο­κή του ΝΑΤΟ στο Αι­γαίο με πρό­σχη­μα τη «φύ­λα­ξη» των ελ­λη­νο­τουρ­κι­κών συ­νό­ρων και της «αντι­με­τώ­πι­σης των προ­σφυ­γι­κών ροών», επι­βε­βαιώ­νουν με αδιά­σει­στα στοι­χεία ότι πρό­κει­ται για κί­νη­ση που χρη­σι­μο­ποιεί το προ­σφυ­γι­κό πρό­βλη­μα για να εδραιώ­σει το ΝΑΤΟ στο Αι­γαίο και την Ανατ. Με­σό­γειο, στο πλαί­σιο γε­νι­κό­τε­ρων στο­χεύ­σε­ων και αντα­γω­νι­σμών που σχε­τί­ζο­νται με την κα­τά­στα­ση που δια­μορ­φώ­νει ο πό­λε­μος στην Συρία και η νέα ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση στη Λιβύη.


Πρό­κει­ται για επι­κίν­δυ­νη εξέ­λι­ξη, που είναι ανά­γκη να συ­να­ντή­σει τη με­γα­λύ­τε­ρη δυ­να­τή λαϊκή ετοι­μό­τη­τα και αντί­στα­ση, για να απο­τρα­πεί η με­τα­τρο­πή του Αι­γαί­ου σε ΝΑ­ΤΟϊ­κό «ορ­μη­τή­ριο» ενά­ντια στο λαό μας και τους λαούς της ευ­ρύ­τε­ρης πε­ριο­χής.
Μπρο­στά σ΄αυτές τις εξε­λί­ξεις, συ­ναι­σθα­νό­μα­στε ως Εθνι­κό Συμ­βού­λιο τις ευ­θύ­νες μας και τα κα­θή­κο­ντα που απορ­ρέ­ουν για τους αγω­νι­στές και τις αγω­νί­στριες του αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού – φι­λει­ρη­νι­κού κι­νή­μα­τος, ώστε να έχου­με τη δική μας συ­νει­σφο­ρά στο πλαί­σιο του λαϊ­κού κι­νή­μα­τος, στην ενη­μέ­ρω­ση του λαού, στην απο­κά­λυ­ψη των ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δια­σμών και των ευ­θυ­νών της κυ­βέρ­νη­σης από τη βα­θύ­τε­ρη εμπλο­κή της χώρας μας σ΄αυ­τούς. Κα­λού­με όλες τις Επι­τρο­πές Ει­ρή­νης, όλους τους αγω­νι­στές και τις αγω­νί­στριες, σε εγρή­γορ­ση και επα­γρύ­πνη­ση απέ­να­ντι στα σχέ­δια της ελ­λη­νι­κής εμπλο­κής και τους κιν­δύ­νους για τον ελ­λη­νι­κό λαό και τους λαούς της ευ­ρύ­τε­ρης πε­ριο­χής. Θα εντεί­νου­με, θα δυ­να­μώ­σου­με τη δράση μας, για να απο­κα­λύ­ψου­με όσο πιο πλα­τιά γί­νε­ται στο λαό την επι­κίν­δυ­νη πο­λι­τι­κή της συ­γκυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ και θα αντι­πα­λέ­ψου­με τα σχέ­δια για τις υπάρ­χου­σες και νέες στρα­τιω­τι­κές βά­σεις και πο­λε­μι­κές υπο­δο­μές για τη στή­ρι­ξη των ευ­ρω­α­τλα­ντι­κών ιμπε­ρια­λι­στι­κών πο­λέ­μων και επεμ­βά­σε­ων.
Επί­κε­ντρο των πρω­το­βου­λιών μας είναι οι άξο­νες πάλης που εί­χα­με χα­ρά­ξει στο 17ο Συ­νέ­δριο της ΕΕΔΥΕ, ενά­ντια στο ΝΑΤΟ , την κοινή πο­λι­τι­κή Αμυ­νας και Ασφά­λειας και γε­νι­κό­τε­ρα την Ε.Ε, τα ΝΑ­ΤΟι­κά στρα­τη­γεία και τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές βά­σεις στη χώρα μας, με έμ­φα­ση ιδιαί­τε­ρα την αμε­ρι­κά­νι­κη βάση στη Σούδα η οποία έχει χρη­σι­μο­ποι­η­θεί σε όλες τις πο­λε­μι­κές επι­χει­ρή­σεις των τε­λευ­ταί­ων χρό­νων και έχει κα­τα­στεί ευ­ρω­να­τοϊ­κό ορ­μη­τή­ριο και είναι πηγή κιν­δύ­νων για το λαό μας και τους άλ­λους λαούς.
Η Ελπίδα Παντελάκη
Η Ελ­πί­δα Πα­ντε­λά­κη
Συ­να­γω­νι­στές και Συ­να­γω­νί­στριες,

Πολ­λές Επι­τρο­πές Ει­ρή­νης και ιδιαί­τε­ρα αυτές των νη­σιών του Αι­γαί­ου ανέ­πτυ­ξαν πλού­σια δράση στο μέ­τω­πο του «προ­σφυ­γι­κού ζη­τή­μα­τος», απο­κα­λύ­πτο­ντας από την μια την υπο­κρι­σία των Ε.Ε.-ΝΑΤΟ και των κυ­βερ­νή­σε­ων των χωρών μελών που συμ­με­τέ­χουν στον πό­λε­μο κατά του Συ­ρια­κού λαού, για τον έλεγ­χο της Συ­ρί­ας, ενώ έχει απο­δει­χθεί ότι οι ΗΠΑ και σύμ­μα­χοι τους , με πρω­τα­γω­νι­στές τη Σα­ου­δι­κή Αρα­βία και την Τουρ­κία έχουν στη­ρί­ξει και στη­ρί­ζουν τις ένο­πλες ομά­δες των «τζι­χα­ντι­στών».
Η ΕΕΔΥΕ στέ­κε­ται στο πλευ­ρό των με­τα­να­στών και των προ­σφύ­γων, και παίρ­νει υπόψη ότι βρι­σκό­μα­στε μπρο­στά σε κίν­δυ­νο μα­ζι­κό­τε­ρου εγκλω­βι­σμού προ­σφύ­γων στη χώρα μας λόγω της πο­λι­τι­κής της κα­τα­στο­λής της Ε.Ε και του κλει­σί­μα­τος των συ­νό­ρων που εφαρ­μό­ζουν αντι­λαι­κές κυ­βερ­νή­σεις στην κε­ντρι­κή και ανα­το­λι­κή ευ­ρώ­πη. Η ΕΕΔΥΕ δίνει τη μάχη ενά­ντια στο Ρα­τσι­σμό και την ξε­νο­φο­βία , κα­τα­δι­κά­ζει τη φα­σι­στι­κή, εγκλη­μα­τι­κή ορ­γά­νω­ση Χρυσή Αυγή και πα­λεύ­ει για την απο­μό­νω­ση της.
Σ΄αυτό το φόντο των εξε­λί­ξε­ων θα συ­ζη­τή­σου­με, θα απο­τι­μή­σου­με τη δράση μας και θα σχε­διά­σου­με το βα­σι­κό προ­γραμ­μα­τι­σμό του επό­με­νου δια­στή­μα­τος.
Κά­νο­ντας ένα σύ­ντο­μο απο­λο­γι­σμό δρά­σης ση­μειώ­νου­με τα εξής:
  • Είναι σαφές ότι οι στό­χοι του Συ­νε­δρί­ου έδω­σαν ώθηση στη δου­λειά μας, με τα 60χρο­να της ΕΕΔΥΕ και τα 70χρο­να από την Αντι­φα­σι­στι­κή Νίκη των λαών.
  • Η ΕΕΔΥΕ, οι επι­τρο­πές ει­ρή­νης πρω­τί­στως ήταν πα­ρού­σες σ΄όλες τις με­γά­λες μάχες, κι­νη­το­ποι­ή­σεις, συλ­λα­λη­τή­ρια, απερ­γί­ες, που έδωσε το ερ­γα­τι­κό – λαϊκό κί­νη­μα απέ­να­ντι στην αντι­λαϊ­κή λαί­λα­πα, στους χώ­ρους δου­λειάς , στους χώ­ρους εκ­παί­δευ­σης, στις λαϊ­κές γει­το­νιές.
Η Γραμ­μα­τεία και το Εθνι­κό Συμ­βού­λιο προ­σπά­θη­σε να αντα­πο­κρι­θεί σε σύν­θε­τα κα­θή­κο­ντα με πυ­κνές πο­λι­τι­κές εξε­λί­ξεις.
Η συμ­βο­λή και η προ­σπά­θεια των Επι­τρο­πών Ει­ρή­νης, των Γραμ­μα­τειών και συ­να­γω­νι­στών από την Κί­νη­ση για την Εθνι­κή Άμυνα(ΚΕΘΑ), είχαν ως απο­τέ­λε­σμα να κά­νου­με ου­σια­στι­κό άνοιγ­μα σε πλατύ κόσμο έξω από την μέχρι τώρα επιρ­ροή της ΕΕΔΥΕ, ιδιαί­τε­ρα σε σχο­λεία, με παι­διά και εκ­παι­δευ­τι­κούς.
Οι πε­ρι­φε­ρεια­κές συ­σκέ­ψεις κατά πε­ρι­φέ­ρεια, νομό ή πόλη, συ­νέ­βα­λαν στην ενί­σχυ­ση του προ­σα­να­το­λι­σμού της δου­λειάς μας, βο­ή­θη­σαν στην κα­λύ­τε­ρη κα­τα­νό­η­ση ζη­τη­μά­των της δια­πά­λης, συ­γκε­ντρώ­θη­κε πείρα και η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τά τους απο­τυ­πώ­θη­κε στην υλο­ποί­η­ση του χρο­νιά­τι­κου προ­γραμ­μα­τι­σμού, που είχε ιδιαί­τε­ρες απαι­τή­σεις. Ήδη έρ­χο­νται προ­τά­σεις για συ­χνές συ­σκέ­ψεις των Επι­τρο­πών Ει­ρή­νης με θε­μα­τι­κό πε­ριε­χό­με­νο, που συμ­βάλ­λουν στην ενη­μέ­ρω­ση και στην πα­ρέμ­βα­ση στις εξε­λί­ξεις.
Ο αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κός Μάης 2015 είχε απο­τέ­λε­σμα να γί­νουν εκ­δη­λώ­σεις, να παρ­θούν πρω­το­βου­λί­ες, να ορ­γα­νω­θούν πο­ρεί­ες με μα­ζι­κό­τη­τα και πο­λυ­μορ­φία, όχι μόνο σε όλες τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές βά­σεις και υπο­δο­μές στη χώρα μας, αλλά και σε πολ­λές άλλες πό­λεις, με χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό τις πρω­το­βου­λί­ες στα νησιά του Αι­γαί­ου και την Κρήτη, οι οποί­ες συ­σπεί­ρω­σαν ευ­ρύ­τε­ρους μα­ζι­κούς φο­ρείς, ερ­γα­ζό­με­νους και λαι­κές οι­κο­γέ­νειες.
Πρω­το­βου­λί­ες που μας άνοι­ξαν δρό­μους, που πρέ­πει να αξιο­ποι­ή­σου­με στην πο­ρεία, αφο­ρούν τις επι­σκέ­ψεις σε σχο­λεία και την έκ­θε­ση ζω­γρα­φι­κής παι­διών που διορ­γα­νώ­σα­με. Οι εκ­δη­λώ­σεις που έγι­ναν σε αρ­κε­τές πό­λεις απο­τέ­λε­σαν πο­λι­τι­στι­κό γε­γο­νός. Το ίδιο ισχύ­ει και για τους αθλη­τι­κούς αγώ­νες στον Πει­ραιά στη μνήμη του Γρη­γό­ρη Λα­μπρά­κη. Επί­σης, και η Ει­κα­στι­κή Έκ­θε­ση στην Αθήνα, που η αρ­τιό­τη­τά της και η επι­τυ­χία της κρί­θη­κε από τον ίδιο τον κόσμο, που την επι­σκέ­φτη­κε μας άνοι­ξε δρό­μους, μας έφερε πιο κοντά στους καλ­λι­τέ­χνες, αλλά και στα σχο­λεία και στους εκ­παι­δευ­τι­κούς .
Στις δε­κά­δες συ­γκε­ντρώ­σεις και συ­σκέ­ψεις που έγι­ναν αυτό το χρόνο συ­νέ­βα­λαν τα μέλη του Εθνι­κού Συμ­βου­λί­ου και άλλοι αγω­νι­στές, ως ομι­λη­τές, ενη­με­ρώ­θη­κε με­γά­λος αριθ­μός ερ­γα­ζο­μέ­νων, νέων αν­θρώ­πων υπήρ­χε καλό επί­πε­δο προ­βλη­μα­τι­σμού και ανη­συ­χί­ας για τις εξε­λί­ξεις , θε­τι­κή αντα­πό­κρι­ση για τις θέ­σεις της ΕΕΔΥΕ, σε πολ­λές πε­ρι­πτώ­σεις πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε ου­σια­στι­κή συ­ζή­τη­ση.
Τα στοι­χεία θα δο­θούν ανα­λυ­τι­κά προς ενη­μέ­ρω­ση όλων μας (υπάρ­χει σχε­τι­κός φά­κε­λος), για να απο­κτή­σου­με όσο γί­νε­ται συ­νο­λι­κή ει­κό­να, όχι από τάση αυ­τα­ρέ­σκειας, αλλά για να ανα­δεί­ξου­με την ευ­θύ­νη μας, πόσο και πως πρέ­πει να βελ­τιώ­σου­με τη δου­λειά μας, με επι­τε­λι­κό­τη­τα και ορ­γά­νω­ση που είναι το αδύ­να­τό μας ση­μείο, για να αντα­πο­κρι­θού­με στις προσ­δο­κί­ες των λαι­κών δυ­νά­με­ων που ήρθαν κοντά μας, για να δώ­σου­με πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κά τη μάχη στις σύν­θε­τες εξε­λί­ξεις που έχου­με μπρο­στά μας.
Κυ­ρί­ως όμως για να απο­κτή­σου­με την ικα­νό­τη­τα να απευ­θυ­νό­μα­στε πιο ανοι­κτά στις νε­ό­τε­ρες ηλι­κί­ες, στο μα­θη­τό­κο­σμο- φοι­τη­τό­κο­σμο και στον ερ­γα­τό­κο­σμο των λαϊ­κών οι­κο­γε­νειών, να συ­σπει­ρώ­νου­με αγω­νι­στές και αγω­νί­στριες στην πάλη κατά των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πο­λέ­μων , για την κα­τάρ­γη­ση των αι­τιών που τους προ­κα­λούν, να συ­γκρου­στού­με απο­τε­λε­σμα­τι­κά με την πο­λι­τι­κή που χώνει πιο βα­θειά τη χώρα μας στους πο­λε­μι­κούς σχε­δια­σμούς του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Να συ­ντο­νι­στού­με κα­λύ­τε­ρα με το ΠΑΜΕ, την ΠΑ­ΣΕ­ΒΕ, την ΠΑΣΥ,την ΟΓΕ, το ΜΑΣ, πο­λι­τι­στι­κούς – αθλη­τι­κούς φο­ρείς του λαϊ­κού κι­νή­μα­τος που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στις λαϊ­κές γει­το­νιές.
Σε αυτή την κα­τεύ­θυν­ση είναι ανά­γκη να αξιο­ποι­η­θούν όλα τα μέλη του Εθνι­κού Συμ­βου­λί­ου και άλλοι αγω­νι­στές που είναι κοντά μας.
Στη βάση αυτών που έχου­με κα­τα­κτή­σει χρειά­ζε­ται να δούμε πιο απαι­τη­τι­κά, το επό­με­νο διά­στη­μα, τη βελ­τί­ω­ση της λει­τουρ­γί­ας των Επι­τρο­πών Ει­ρή­νης.
Αυτό ση­μαί­νει ου­σια­στι­κές συ­νε­δριά­σεις διευ­ρυ­μέ­νης σύν­θε­σης, των Γραμ­μα­τειών των Επι­τρο­πών Ει­ρή­νης. Να γί­νε­ται συ­ζή­τη­ση – ενη­μέ­ρω­ση για τις εξε­λί­ξεις. Να εμ­βα­θύ­νου­με στα ζη­τή­μα­τα της δια­πά­λης στο χώρο ευ­θύ­νης μας. Πως επι­δρά για πα­ρά­δειγ­μα στον κόσμο που απευ­θυ­νό­μα­στε το ζή­τη­μα της «πο­λυ­διά­στα­της» εξω­τε­ρι­κής πο­λι­τι­κής, το ζή­τη­μα της «γε­ω­στρα­τη­γι­κής ανα­βάθ­μι­σης», τα περί «εθνι­κής ομο­ψυ­χί­ας», το κύμα των προ­σφυ­γι­κών ροών, αι­τί­ες και υπεύ­θυ­νοι του ξε­ρι­ζω­μού και της προ­σφυ­γιάς. Πως αντι­λαμ­βά­νο­νται την εμπλο­κή της Ελ­λά­δας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς; Θα δώσει ώθηση στη λει­τουρ­γία και δράση των ΕΕ,η συ­ζή­τη­ση πάνω σε άρθρα του πε­ριο­δι­κού μας «Δρό­μοι της Ει­ρή­νης». Το πε­ριο­δι­κό είναι ερ­γα­λείο δου­λειάς, μπο­ρεί να γίνει το νήμα που θα μας δέσει με πλα­τύ­τε­ρες λαι­κές δυ­νά­μεις που προ­βλη­μα­τί­ζο­νται και ανη­συ­χούν, που ανα­ζη­τούν την πηγή του κακού.
Η ΕΕΔΥΕ το διά­στη­μα από το τε­λευ­ταίο Συ­νέ­δριο της ανέ­πτυ­ξε ση­μα­ντι­κή δράση τόσο σε δι­με­ρές και πο­λυ­με­ρές επί­πε­δο, όσο και με την συμ­βο­λή της στο Πα­γκό­σμιο Συμ­βού­λιο Ει­ρή­νης (ΠΣΕ) του οποί­ου την έδρα φι­λο­ξε­νού­με στην Ελ­λά­δα. Ιε­ραρ­χώ­ντας με βάση και τις πο­λι­τι­κές εξε­λί­ξεις της αυ­ξα­νό­με­νης ιμπε­ρια­λι­στι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας και των αντα­γω­νι­σμών στην ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή, η ΕΕΔΥΕ στά­θη­κε με συ­νέ­πεια στην κα­τα­δί­κη των αντι­δρα­στι­κών σχε­δια­σμών των ΗΠΑ-ΝΑ­ΤΟ-Ε.Ε. στους οποί­ους συμ­με­τέ­χει ενερ­γά και η ση­με­ρι­νή κυ­βέρ­νη­ση, οι οποί­οι ρί­χνουν «λάδι στην φωτιά» των ιμπε­ρια­λι­στι­κών επεμ­βά­σε­ων και πο­λέ­μων που οδη­γούν στον θά­να­το, κα­τα­στρο­φές και προ­σφυ­γιά εκα­τομ­μύ­ρια αν­θρώ­πους από την Μέση Ανα­το­λή, Βό­ρεια Αφρι­κή και Κε­ντρι­κή Ασία, στο βωμό του ελέγ­χου των πηγών και δρό­μων της ενέρ­γειας από τα μο­νο­πώ­λια. Η διε­θνι­στι­κή αλ­λη­λεγ­γύη και συ­νε­πής αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή γραμ­μή ενά­ντια στα αίτια που γεν­νούν τους πο­λέ­μους ανα­δεί­χτη­κε σε δε­κά­δες εκ­δη­λώ­σεις και πρω­το­βου­λί­ες σε όλη την Ελ­λά­δα. Ξε­χω­ρι­στό βάρος δό­θη­κε στην αλ­λη­λεγ­γύη στον λαό της Πα­λαι­στί­νης για να απο­κτή­σει το δικό της ανε­ξάρ­τη­το και ανα­γνω­ρι­σμέ­νο κρά­τος στα σύ­νο­ρα του 1967 και με πρω­τεύ­ου­σα την Ανα­το­λι­κή Ιε­ρου­σα­λήμ, κα­ταγ­γέλ­λο­ντας ταυ­τό­χρο­να το «διπλό» πρό­σω­πο της κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ που εκ­φρά­ζει ευχές για επί­λυ­ση του ζη­τή­μα­τος ενι­σχύ­ο­ντας την ίδια στιγ­μή την ολό­πλευ­ρη πο­λι­τι­κή-οι­κο­νο­μι­κή και στρα­τιω­τι­κή συ­νερ­γα­σία με το Ισ­ρα­ήλ, το κρά­τος-τρο­μο­κρά­τη που επε­κτεί­νει κα­θη­με­ρι­νά με εποι­κι­σμούς την κα­το­χή της πα­λαι­στι­νια­κής γης.
Ση­μα­ντι­κή είναι η προ­σπά­θεια που αφορά τις Τρι­με­ρείς Συ­να­ντή­σεις των κι­νη­μά­των ει­ρή­νης Ελ­λά­δας, Τουρ­κί­ας, Κύ­πρου.
Η φε­τι­νή 7η Τρι­με­ρής συ­νά­ντη­ση, που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί το φθι­νό­πω­ρο στη χώρα μας, δίνει στην ΕΕΔΥΕ την δυ­να­τό­τη­τα να ανα­δεί­ξει πλευ­ρές της δρά­σης της και να έχει συμ­βο­λή στην ανα­βάθ­μι­ση των συ­ζη­τή­σε­ων.
Συ­να­γω­νι­στές και Συ­να­γω­νί­στριες,
Η ΕΕΔΥΕ παρά τις οι­κο­νο­μι­κές δυ­σκο­λί­ες και τους πε­ριο­ρι­σμούς, δια­τη­ρεί δι­με­ρείς φι­λι­κές σχέ­σεις με αρ­κε­τές επι­τρο­πές και κι­νή­μα­τα ει­ρή­νης στην Ευ­ρώ­πη και την ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή μας. Υπάρ­χει ανά­γκη να δυ­να­μώ­σου­με τις προ­σπά­θειες μας για συ­νερ­γα­σία των κι­νη­μά­των των Βαλ­κα­νί­ων τα οποία έχουν με­γά­λη εκτί­μη­ση στην δράση της ΕΕΔΥΕ. Αντα­πο­κρι­θή­κα­με στην φι­λο­ξε­νία και στις επι­σκέ­ψεις αντι­προ­σω­πειών από την Πα­λαι­στί­νη, Κύπρο, Τουρ­κία, Νεπάλ και Κίνα ενώ ταυ­τό­χρο­να μέσω και της ευ­θύ­νης μας στο Πα­γκό­σμιο Συμ­βού­λιο Ει­ρή­νης (ΠΣΕ) η ΕΕΔΥΕ εκ­προ­σω­πή­θη­κε σε δια­σκέ­ψεις και απο­στο­λές του ΠΣΕ στην Ια­πω­νία, την ΛΔ Κο­ρέ­ας, ΛΔ Κίνας, Ινδία, Κούβα, Πορ­το­γα­λία και Γερ­μα­νία.
Στις 27-28 του Μάη θα συ­νέλ­θει στην Αθήνα μετά από 12 χρό­νια η Γραμ­μα­τεία του ΠΣΕ, με βα­σι­κή ατζέ­ντα την προ­ε­τοι­μα­σία του επό­με­νου Συ­νέ­δριου του τον Νο­έμ­βρη του 2016 στην Βρα­ζι­λία. Η πα­ρου­σία της συλ­λο­γι­κής ηγε­σί­ας του ΠΣΕ στην Ελ­λά­δα μας γε­μί­ζει ευ­θύ­νες και μας δίνει ταυ­τό­χρο­να ευ­και­ρία να πα­ρου­σιά­σου­με την κα­τά­στα­ση στην χώρα μας και την ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή, δε­μέ­να με τις θέ­σεις και την δράση μας. Απαι­τεί­ται η ολό­πλευ­ρη στή­ρι­ξη από την ΕΕΔΥΕ για την επι­τυ­χία της συ­νό­δου του ΠΣΕ και της διε­θνι­στι­κής εκ­δή­λω­σης αλ­λη­λεγ­γύ­ης το Σάβ­βα­το 28 του Μάη στην Ατ­τι­κή.
Το επό­με­νο διά­στη­μα το ΠΣΕ ετοι­μά­ζει μια κα­μπά­νια ενά­ντια στο ΝΑΤΟ μπρο­στά στην Σύ­νο­δο του 8-9 Ιούλη 2016 στην Βαρ­σο­βία, όπου η πο­λε­μι­κή μη­χα­νή του Ευ­ρω-Αμε­ρι­κά­νι­κου ιμπε­ρια­λι­σμού θα επι­ση­μο­ποι­ή­σει τα αντι­δρα­στι­κά πο­λε­μι­κά του σχέ­δια σε πα­γκό­σμια κλί­μα­κα. Η ΕΕΔΥΕ θα δώσει το πο­λι­τι­κό μα­χη­τι­κό παρών στην πάλη για την απο­δέ­σμευ­ση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και την απε­μπλο­κή της Ελ­λά­δας από τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια σε Αι­γαίο, Ανα­το­λι­κή Ευ­ρώ­πη και Με­σό­γειο.

Σχε­δια­σμέ­νη, συ­ντο­νι­σμέ­νη, μα­ζι­κή, καλά προ­ε­τοι­μα­σμέ­νη δράση της ΕΕΔΥΕ

Προ­χω­ρά­με συ­ντο­νι­σμέ­να σε πο­λύ­μορ­φες εκ­δη­λώ­σεις, που θα συ­σπει­ρώ­σουν ευ­ρύ­τε­ρες λαϊ­κές δυ­νά­μεις στην αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή πάλη, που μπο­ρεί να δυ­να­μώ­σει με νέους αγω­νι­στές στις Επι­τρο­πές Ει­ρή­νης.
Οι πρω­το­βου­λί­ες, η δη­μιουρ­γι­κό­τη­τα, η ευ­ρη­μα­τι­κό­τη­τα στις κα­τάλ­λη­λες μορ­φές, η αξιο­ποί­η­ση το­πι­κών δυ­νά­με­ων (μα­ζι­κοί φο­ρείς, καλ­λι­τέ­χνες, αθλη­τές κλπ.) να βα­δί­σουν πάνω στο στέ­ρεο έδα­φος των κα­τευ­θύν­σε­ων και των στό­χων πάλης της ΕΕΔΥΕ.
  • Ανε­βά­ζου­με τη δράση μας στο ύψος των απαι­τή­σε­ων των σύγ­χρο­νων συν­θη­κών με πλήρη επί­γνω­ση του ρόλου και της ευ­θύ­νης της ΕΕΔΥΕ στην αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή πάλη.
Την επό­με­νη πε­ρί­ο­δο ανα­λαμ­βά­νου­με την ευ­θύ­νη και απο­κα­λύ­πτου­με ακόμα πιο τεκ­μη­ριω­μέ­να την επι­κίν­δυ­νη στρα­τη­γι­κή που ακο­λου­θεί η κυ­βέρ­νη­ση και τα άλλα κόμ­μα­τα του κε­φα­λαί­ου, απο­κα­λύ­πτου­με ότι τα περί πο­λυ­διά­στα­της εξω­τε­ρι­κής πο­λι­τι­κής και «γε­ω­στρα­τη­γι­κής ανα­βάθ­μι­σης» είναι στην υπη­ρε­σία των συμ­φε­ρό­ντων των μο­νο­πω­λια­κών ομί­λων και στρέ­φο­νται κατά του λαού μας.
Κλι­μα­κώ­νου­με την πα­ρέμ­βα­ση ενά­ντια στην εμπλο­κή του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε στο Αι­γαίο, αγω­νι­ζό­μα­στε σθε­να­ρά και ανυ­πο­χώ­ρη­τα κατά της ελ­λη­νι­κής συμ­με­το­χής σε ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πο­λέ­μους και επεμ­βά­σεις:
  • ΕΞΩ το ΝΑΤΟ από το ΑΙ­ΓΑΙΟ.
  • Καμία ελ­λη­νι­κή στρα­τιω­τι­κή ή άλλη εμπλο­κή στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια
  • Να κλεί­σουν τώρα όλες οι ευ­ρω­α­τλα­ντι­κές βά­σεις και οι υπο­δο­μές που εξυ­πη­ρε­τούν ΕΥ­ΡΩ­ΠΑΪ­ΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΝΑΤΟ – ΗΠΑ. Εξω το ΝΑΤΟ από το ΑΙ­ΓΑΙΟ.
  • Να απο­κλει­στεί κάθε εί­δους διευ­κό­λυν­ση για επι­θέ­σεις στη Συρία ή άλλες χώρες
Ούτε σπι­θα­μή ελ­λη­νι­κού εδά­φους, ελ­λη­νι­κής θά­λασ­σας και ενα­έ­ριου ελ­λη­νι­κού χώρου στην υπη­ρε­σία των ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δί­ων.
Ούτε γη ούτε νερό στους φο­νιά­δες των λαών.
  • Εντεί­νου­με τη δράση των Επι­τρο­πών Ει­ρή­νης (που είναι ήδη σε εξέ­λι­ξη) για το προ­σφυ­γι­κό-με­τα­να­στευ­τι­κό καθώς και για το φλέ­γον ζή­τη­μα της αλ­λη­λεγ­γύ­ης, με βάση τις κα­τευ­θύν­σεις μας (πάλη ενά­ντια στις αι­τί­ες και τους υπεύ­θυ­νους αλλά και μέτρα στή­ρι­ξης). Αυτό, άλ­λω­στε θα είναι κι ένα από τα κε­ντρι­κά ζη­τή­μα­τα που θα έχου­με μπρο­στά μας το προ­σε­χές διά­στη­μα. Με­τα­ξύ των άλλων προ­τεί­νου­με και διεκ­δι­κού­με :
  • Απευ­θεί­ας με­τα­φο­ρά των προ­σφύ­γων-με­τα­να­στών από τις χώρες πρώ­της υπο­δο­χής, όπως είναι η Τουρ­κία, η Ιορ­δα­νία, ο Λί­βα­νος, αλλά και από τα ελ­λη­νι­κά νησιά, όσων έχουν εγκλω­βι­στεί, στα κράτη τε­λι­κού προ­ο­ρι­σμού τους, με ευ­θύ­νη της ΕΕ και του ΟΗΕ, σε αντί­θε­ση με hot-spots ή κέ­ντρα με­τε­γκα­τά­στα­σης δια­λο­γής και εγκλω­βι­σμού.
  • Κα­τάρ­γη­ση των κα­νο­νι­σμών του Δου­βλί­νου, της Σέν­γκεν, του FRONTEX και των υπό­λοι­πων κα­τα­σταλ­τι­κών μη­χα­νι­σμών της ΕΕ.
  • Μέτρα για την αξιο­πρε­πή δια­μο­νή και υγιει­νή δια­τρο­φή των προ­σφύ­γων για το χρο­νι­κό διά­στη­μα που χρειά­ζε­ται μέχρι την ανα­χώ­ρη­σή τους για τις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους.
  • Δυ­να­μώ­νου­με γε­νι­κό­τε­ρα την διε­θνι­στι­κή αλ­λη­λεγ­γύη και συ­νε­χί­ζου­με τη στή­ρι­ξη της πάλης του Πα­λαι­στι­νια­κού λαού για ανε­ξάρ­τη­του και βιώ­σι­μου κρά­τους και του Κυ­πρια­κού λαού ενά­ντια στην Τουρ­κι­κή κα­το­χή και την κα­τάρ­γη­ση της.

Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης 2015
Μα­ρα­θώ­νια Πο­ρεία Ει­ρή­νης 2015

Χρο­νο­διά­γραμ­μα – κε­ντρι­κός προ­γραμ­μα­τι­κός πρω­το­βου­λί­ες της ΕΕΔΥΕ

Οι κε­ντρι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες που έχουν προσ­διο­ρι­στεί μέχρι τώρα :
  • ΜΑΗΣ 2016 – ΜΗΝΑΣ ΟΡ­ΓΑ­ΝΩ­ΜΕ­ΝΗΣ ΠΑ­ΝΕΛ­ΛΑ­ΔΙ­ΚΗΣ ΑΝΤΙ­Ι­ΜΠΕ­ΡΙΑ­ΣΤΙ­ΚΗΣ ΔΡΑ­ΣΗΣ
– Πρω­το­βου­λί­ες και εκ­δη­λώ­σεις για την Αντι­φα­σι­στι­κή Νίκη των λαών , 9 ΜΑΗ
Μα­ρα­θώ­νια Πο­ρεία Ει­ρή­νης ΕΕΔΥΕ Κυ­ρια­κή 15 Μάη 2016
– Πο­ρεί­ες Ει­ρή­νης σε άλλες πε­ριο­χές.
  •  ΝΕΑ ΠΡΩ­ΤΟ­ΒΟΥ­ΛΙΑ, ΣΥ­ΝΕ­ΧΕΙΑ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓ­ΜΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟ­ΛΕΙΑ, με τίτλο : «Κα­νείς δεν επι­λέ­γει να γίνει πρό­σφυ­γας». Εμ­φα­ση στην πε­ριο­χή που εκ­δη­λώ­νε­ται το πρό­βλη­μα με ιδιαί­τε­ρη οξύ­τη­τα (πε­ριο­χές των “hot spots” κλπ.) και συ­νέ­χεια στις προ­σπά­θειες προς τα σχο­λεία που ανοί­ξα­με διαύ­λους επι­κοι­νω­νί­ας. Πρω­το­βου­λί­ες σε νησιά και συ­νέ­χεια σε άλλες πε­ριο­χές που είναι ήδη σε εξέ­λι­ξη.
  • ΠΡΩ­ΤΟ­ΒΟΥ­ΛΙΕΣ ενά­ντια στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές υπο­δο­μές και βά­σεις στη χώρα μας, δί­νο­ντας ιδί­α­τε­ρο βάρος για την βάση στη Σούδα.
  • Εκ­δή­λω­ση ιστο­ρι­κής μνή­μης και προ­βο­λής των επί­κα­ρων μη­νυ­μά­των με αιχμή τη ΧΙ­ΡΟ­ΣΙ­ΜΑ-ΝΑ­ΓΚΑ­ΣΑ­ΚΙ, – Στην Αθήνα και σε άλλες πό­λεις, από τις Επι­τρο­πές Ει­ρή­νης.
  • Εκ­δή­λω­ση με θέμα: «ΝΑΤΟ – ΕΥ­ΡΩ­ΠΑΪ­ΚΗ ΕΝΩΣΗ Πο­λε­μι­κές μη­χα­νές ιμπε­ρια­λι­στι­κών επεμ­βά­σε­ων». Θα γίνει Αθήνα, αλλά και σε πό­λεις κυ­ρί­ως με υπο­δο­μές και βά­σεις. Ιδιαί­τε­ρο σχέ­διο σε συ­νερ­γα­σία να δούμε με τις Επι­τρο­πές Ει­ρή­νης στα νησιά του Αι­γαί­ου.
  • Εκ­δή­λω­ση-πα­ρου­σί­α­ση του έργου του Δη­μή­τρη Φάμπα, «Ωδή στην Ει­ρή­νη» σε ποί­η­ση Γιάν­νη Ρί­τσου το φθι­νό­πω­ρο στην Ατ­τι­κή, στα πλαί­σια αφιε­ρώ­μα­τος και εκ­δη­λώ­σε­ων που πραγ­μα­το­ποιεί η «Ενωση Φίλων Φάμπα» στα 20 χρό­νια από το θά­να­τό του.
  • Τρι­με­ρής συ­νά­ντη­ση κι­νη­μά­των Ει­ρή­νης (Ελ­λά­δα-Κύ­προς-Τουρ­κία). Προ­τει­νό­με­νος χρό­νος πραγ­μα­το­ποί­η­σης το πρώτο 10ή­με­ρο του Οκτώ­βρη στη Θεσ­σα­λο­νί­κη.
  • Διε­θνι­στι­κή εκ­δή­λω­ση αλ­λη­λεγ­γύ­ης για το ερ­χό­με­νο συ­νέ­δριο του ΠΣΕ, στις 28/5 Σάβ­βα­το στην ΑΤ­ΤΙ­ΚΗ.
  • Κλι­μά­κω­ση της προ­σπα­θειας για ενη­μέ­ρω­ση στα σχο­λεία, πα­νε­πι­στή­μια, και χώ­ρους ερ­γα­σί­ας, σχε­τι­κά με τις διε­θνείς εξε­λί­ξεις και την ενί­σχυ­ση της πάλης κατά των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πο­λέ­μων.
  • Οι στό­χοι πάλης, η δράση μας είναι συν­δε­δε­μέ­νη με την πάλη του ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος ενά­ντια στα αντερ­γα­τι­κά μέτρα. Στην ίδια κλω­στή δε­μέ­νες είναι τόσο η «εσω­τε­ρι­κή» όσο και η «εξω­τε­ρι­κή» πο­λι­τι­κή.
Να προ­χω­ρή­σου­με με αι­σιο­δο­ξία, απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα, με εμπι­στο­σύ­νη στην ορ­θό­τη­τα των θέ­σε­ών μας. Να ανοί­γου­με δρό­μους κα­θη­με­ρι­νά, να ανα­πτύ­ξου­με ισχυ­ρό­τε­ρους δε­σμούς με λαϊ­κές δυ­νά­μεις αφού όλοι μας εκτι­μού­με ότι υπάρ­χουν αυ­ξη­μέ­νες δυ­να­τό­τη­τες για προ­σέγ­γι­ση – συ­ζή­τη­ση – προ­σέλ­κυ­ση στη δράση, παρά τις δυ­σκο­λί­ες. Να δυ­να­μώ­σου­με τις Επι­τρο­πές Ει­ρή­νης, να ετοι­μά­σου­με το έδα­φος για ποιο­τι­κή άνοδο σε όλους τους το­μείς και να βγού­με από την πλα­τιά σύ­νο­δο του Εθνι­κού Συμ­βου­λί­ου της ΕΕΔΥΕ με γε­νί­κευ­ση της πεί­ρας και των θε­τι­κών βη­μά­των που εί­χα­με όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα, αλλά και την αντι­με­τώ­πι­ση των αδυ­να­μιών που έχου­με.
Τέλος,
* Να πά­ρου­με υπόψη ότι το σύ­νο­λο των πρω­το­βου­λιών μας πρέ­πει να συ­νυ­πο­λο­γί­ζει τα οι­κο­νο­μι­κά δε­δο­μέ­να, απαι­τεί­ται το μι­κρό­τε­ρο δυ­να­τό κό­στος.
Η δια­κί­νη­ση, αξιο­ποί­η­ση καθώς και η «τα­κτο­ποί­η­ση» των οι­κο­νο­μι­κών εκ­κρε­μο­τή­των του Πε­ριο­δι­κού μας απο­τε­λεί ση­μα­ντι­κό ζή­τη­μα που πρέ­πει να απα­σχο­λή­σει τις Γραμ­μα­τεί­ες των Επι­τρο­πών μας. Ιδιαί­τε­ρη βα­ρύ­τη­τα θα πρέ­πει να δώ­σου­με στον τρόπο με τον οποίο μπο­ρού­με να αξιο­ποι­ή­σου­με όσο το δυ­να­τό κα­λύ­τε­ρα το 71ο τεύ­χος των ΔΡΟ­ΜΩΝ της ΕΙ­ΡΗ­ΝΗΣ που κυ­κλο­φο­ρεί με πλού­σια ύλη που κα­λύ­πτει το σύ­νο­λο των θε­μά­των που είναι στο επί­κε­ντρο της πο­λι­τι­κής-ιδε­ο­λο­γι­κής δια­πά­λης.
Ζω­τι­κής ση­μα­σί­ας ζή­τη­μα, απο­τε­λεί επί­σης η οι­κο­νο­μι­κή κα­τά­στα­ση της ΕΕΔΥΕ και των Επι­τρο­πών Ει­ρή­νης. Ξε­κί­νη­σε ήδη η λα­χειο­φό­ρος αγορά της ΕΕΔΥΕ από μέσα Φλε­βά­ρη έως 15 Μάη και κλή­ρω­ση στις 20 Μάη. Η επι­τυ­χία της , θα δώσει «οι­κο­νο­μι­κή ανάσα» στην ΕΕΔΥΕ και μπο­ρεί να γίνει πράξη με πλατύ σχε­δια­σμέ­νο άνοιγ­μα όλων των ΕΠΙ­ΤΡΟ­ΠΩΝ ΕΙ­ΡΗ­ΝΗΣ.