Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

ΟΜΙΛΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016






Συναγωνιστές-Συναγωνίστριες
Βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου την ώρα που δεχόμαστε εκ νέου την ανελέίητη επίθεση που έχει εξαπολύσει το μεγάλο κεφάλιαο τα τελευταία 8 χρόνια, δηλαδή από το 2008, την ίδια στιμγή που μένεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Συρία. Κύματα προσφύγων καταφτάνουν κάθε μέρα στην Ελλάδα, νέοι άνθρωποι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά που ξεριζώνονται από την πατρίδα τους για να γίνουν κρέας στην καπιταλιστική μηχανή που μόνο σκοπό έχει το κέρδος και τους χρειάζεται σαν φτηνή εργατική δύναμη. Σ’ αυτήν την μηχανή που δεν την ενδιαφέρει αν η καρδιά που τρέμει ενός μικρού παιδιού πάψει να χτυπά επειδή αργοπεθαίνει στην άμμο του υγρού βυθού κάπου εκεί στην Σάμο, στην Λέσβο και γενικότερα στον υγρό τάφο της Μεσογείου, αφού ξεκάθαρα σκοπός της Καπιταλιστικής μηχανής είναι μόνο το κέρδος και όχι  το να μην χάνονται άδικα στον βωμό του ανθρώπινες ζωές.
Με αφορμή αυτό το γεγονός λοιπόν εμείς σαν Επιτροπή Ειρήνης Αργολίδας αποφασίσαμε και προχωρήσαμε στην  πραγματοποίηση εκδήλωσης στο Άργος με θέμα «Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή και το προσφυγικό ζήτημα»,  στις 14/12/2015 με μεγάλη επιτυχία. Στην έκδηλωση μας πραγματοποιήθηκε προβολή βίντεο με θέμα τους πρόσφυγες και με τίτλο «Οι πρόσφυγες που δακρύζουν», στην συνέχεια ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων και θεατρικό δρώμενο, απο την θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Πελλοπονήσου, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κεντρική ομιλία από τον Κώστα Βακάλη Πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Αργολίδας. Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους. Παρόλα αυτα οι δραστηριότητες μας το έτος 2015 δεν σταματούν εκεί.

 Πρώτα απ’όλα πήραμε μέρος στην πορεία ειρήνης Κερασίτσα-Τρίπολη με ικανοιποιητική συμμετοχή μέλων και φίλων της επιτροπής μας. Παρακολουθήσαμε επίσης σε Αθηναϊκό θέατρο την παράσταση “ Του Νεκρού Αδελφού” του Μίκη Θεοδωράκη.
Επίσης, παλεύουμε για την ενίσχυση των οικονικών της ΕΕΔΥΕ, αλλά παράλληλα και της επιτροπής μας, διακινώντας τα κουπόνια και τους λαχνούς της ΕΕΔΥΕ, θέτοντας στόχο να μαζέψουμε συνδρομές απο τα μέλη της επιτροπής μας για την οικονομική της ενίσχυση.
Επειδή όμως η πάλη για την ειρήνη δεν σταματάει εδώ αλλά θέλει πολύ αγώνα και πολλές θυσίες από όλους εμάς, ως Επιτροπή Ειρήνης Αργολίδας δίνουμε και φέτος δυναμικά την δικιά μας μάχη για την αύξηση της διακίνησης του περιοδικού της ΕΕΔΥΕ «ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ», αλλά και την εγγραφή νέων συνδρομητών ξεκινώντας πρώτα απο τα μέλη μας δηλάδη όσα μέλη της επιτροπής δεν έχουν γίνει ακόμα συνδρομητές του περιοδικού να γίνουν και παράλληλα να γίνουν συνδρομητές και οι φίλοι της επιτροπής.
Εν τω μεταξύ,  προχωρήσαμε στην δημιουργία blog στο ιντερνετ για την καλύτερη προπαγάνδα της επιτροπής ειρήνης, και μέσα απο εκεί στοχεύουμε να στέλνουμε σταδιακά ολοένα και περισσότερα υλικά στα τοπικά blogs της Αργολίδας, με σκοπό φυσικά την αύξηση της προπαγάνδας των θέσεων μας για την ειρήνη.
Επί τη ευκαιρία συζητάμε τώρα σχέδιο δράσης για το νέο χρόνο. Έπειτα από συνεδρίαση της επιτροπής μας προέκυψαν προτάσεις για:
     Επίσκεψη στους κυριότερους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας με ξενάγηση
     Ημερίδα για το Ναυπλιώτη ποιητή Νίκο Καρούζο
     Εκδήλωση μνήμης για τον συναγωνιστή μας Ευάγγελο Μαχαίρα που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και αποτέλεσε μεγάλη μορφή του κινήματος ειρήνης στην Ελλάδα ως πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.
     Εκδήλωση μνήμης για τον συντοπίτη μας και συναγωνιστή μας Γιώργο Αντωνίου που μάλιστα είχα και την τιμή να τον γνωρίσω γνωρίζοντας παράλληλα έναν πολύ δυνατό αγωνιστή και πάνω από όλα άνθρωπο που είχε αφιερώσει την ζώη του στο κίνημα συμμετέχοντας πάντα επί σειρά ετών στην γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης Αργολίδας.
     Τέλος προέκυψαν προτάσεις για μετάβαση στην Αθήνα με σκοπό την παρακολούθηση θεατρικής παράστασης αλλά και την πραγματοποιήση μίας μουσικοθεατρικής εκδήλωσης στην περιοχή μας.
Συνεχίζοντας να πω ότι επί 40 μέρες βρισκόμασταν συνέχεια στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών στο μπλόκο της Δαλαμανάρας, συμπαραστεκόμενοι στον δίκαιο αγώνα τους και στα δίκαια αιτήματά τους. Συμμετείχαμε στις 4 φλεβάρη στην απεργιακή συγκέντρωση που έκανε το Π.Α.ΜΕ. στο Άργος αλλά και στην εκδήλωση του Π.Α.ΜΕ. για την επέτειο του Πολυτεχνείου στην  πλατεία του Πανεπιστημίου Πελλοπονήσου στο Ναύπλιο με ένα σύντομο αλλα δυναμικό χαιρετισμό.
Παράλληλα τα μέλη και οι φίλοι της Επιτροπής Ειρήνης Αργολίδας συμμετέχουν ενεργά και από άλλες θέσεις μέσα στο λαϊκό κίνημα μαχητές ακούραστοι και αλύγιστοι ως εργαζόμενοι αλλά και άνεργοι, αγρότες και φοιτητές, σε αντίστοιχους συλλόγους και φορείς, σε σωματεία και στην επιτροπή ανέργων, σε συνεργασία πάντοτε με τις δυνάμεις της Π.Α.Σ.ΕΒΕ, του Μ.Α.Σ. της Π.Α.ΣΥ και του Π.Α.ΜΕ.
Με ενιαίο μέτωπο απέναντι στους ιμπεριαλιστές που κάνουν πόλεμο για να ξαμοιράσουν τις αγορές σύμφωνα με τον χάρτη των δικών τους συμφερόντων ξαναμοιράζοντας την γη σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες, δηλ. για καλύτερο έλεγχο της αγοράς πετρελαίου, χαράζοντας έτσι και πάλι τα σύνορα με το αίμα των λαών, εκτελώντας αθώες ψυχές που χωρίς να δείξουν κανένα έλεος τις θυσιάζουν στον ιερό γι αυτούς βωμό του κέρδους. Όμως εμείς δεν πρέπει να πτοούμαστε από τις εικόνες των προσφύγων που στοιβάζονται κατά χιλιάδες στα πλοία που τους μεταφέρουν από τα ελληνικά νησιά στον Πειραιά και μετα τους βλέπουμε να ξεχύνοναται στην εθνική οδό ψάχνοντας τρόπο να φτάσουν στην Ειδομένη και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη. ενώ πάλι μαζευόνται κατά χιλιάδες στην Ειδωμένη όπου λόγω των κλειστών συνόρων των Σκοπίων μένουν εκεί ψάχνοντας απεγνωσμένα τρόπο να φύγουν και να ταξιδέψουν στην Κεντρική Ευρώπη αλλά και σε άλλες χώρες, Αντί για αυτό όμως στριχμώχνονται στην ουρά για τρεις και τέσσερεις ώρες, περιμένοντας να πάρουν ένα σάντουιτς για του ίδιους και τα παδιά τους βιώνοντας ουσιαστικά την απόλυτη εξαθλίωση, αφού κοιμούνται στην κυριολεξία σε σκηνές πάνω  στις γραμμές του τρένου, δίπλα σε αυτές αλλα και πάνω στο δρόμο.
Δεν πτοούμαστε όμως από αυτές τις σκηνές εξαθλίωσης κάποιων ανθρώπων που ξεριζώθηκαν με τη βία από τα σπίτια τους λόγο του πολέμου στην Συρία, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλον γαι τους ίδιους, τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους. Βλέποντας αυτές τις εικόνες που προβάλουν καθημερινά τα αστικά ΜΜΕ, πρέπει να δυναμώνουμε να πεισμώνουμε και να παλευόυμε περισσότερο για την ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος που μαζί με το κίνημα της ειρήνης θα έρθει να ανατρέψει αυτό σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που στο βωμό του κέρδους δεν διστάζει να θυσιάζει κατά χιλιάδες και άλλοτε κατά εκατομύρια τις ανθρώπινες ζωές και θα επιβάλλει ένα σύστημα ανθρώπινο όπου κουμάντο θα κάνει ο ίδιος ο λαός στον πλούτο που παράγει.
Πρέπει να γίνουμε εμείς κυρίαρχοι του παιχνιδιού και για να γίνει αυτό πράξη θα πρέπει όλοι μαζί να δυναμώσουμνε το λαϊκό  κίνημα, οργανώνοντας την πάλη και συσπειρώνοντας τον κόσμο στις λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές,στις επιτροπές ειρήνης, στα συνδικάτα, στους συλλόγους, στα σωματεία και στις επιτροπές ανέργων βάζοντας πάντα μπροστά την συγκρότηση του κινήματος και την ενδυνάμωση της ταξικής πάλης, που πρέπει να γίνει ακόμη πιο δυνατή γιατί αυτοί που κινούμε τα γρανάζια για να δουλέψουν οι μηχανές είμαστε εμείς,  είμαστε εμείς που παράγουμε τον πλούτο και μας τον κλεβουν και παράλληλα τον ξαναμοιράζουν όπως αυτοί θέλουν κάνοντας απλά έναν πόλεμο, χωρίς οι ίδιοι να νοιάζονται για όλους αυτούς που χάνονται άδικα. Ακριβώς για αυτό το λόγο την απάντηση την έχουμε στα χέρια μας γιατί χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά, δεν παράγονται τα όπλα που κάνουν τους πολέμους που έτσι και τα στρέψουμε εναντίον τους ακόμη και οι ίδιοι ξέρουν ότι όλα θα ανατραπούν ύπερ του αγωνιζόμενου λαού γιατί ένας είανι ο έχθρος  μας και είναι κοινός.

ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ