Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Κοινή ανακοίνωση των Επιτροπών Ειρήνης Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου για την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή



Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη
Πα­γκύ­πριο Συμ­βού­λιο Ει­ρή­νης

Peace Association of Turkey


Η ΕΕΔΥΕ, η Επι­τρο­πή Ει­ρή­νης Τουρ­κί­ας και το Πα­γκύ­πριο Συμ­βού­λιο Ει­ρή­νης, εκ­φρά­ζο­ντας την βαθιά τους ανη­συ­χία και αγω­νία για τι πρό­σφα­τες εξε­λί­ξεις με την άμεση πα­ρου­σία του ΝΑΤΟ στο Αι­γαίο, μοι­ρα­ζό­με­νοι τα συ­ναι­σθή­μα­τα της με­γά­λης πλειο­ψη­φί­ας στους τρεις λαούς μας, δη­λώ­νου­με με μια φωνή:
ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙ­ΓΑΙΟ
Οι τε­λευ­ταί­ες εξε­λί­ξεις με την εμπλο­κή του ΝΑΤΟ στο Αι­γαίο με πρό­σχη­μα τη «φύ­λα­ξη» των ελ­λη­νο­τουρ­κι­κών συ­νό­ρων και της «αντι­με­τώ­πι­σης των προ­σφυ­γι­κών ροών», επι­βε­βαιώ­νουν με αδιά­σει­στα στοι­χεία ότι πρό­κει­ται για κί­νη­ση που χρη­σι­μο­ποιεί το προ­σφυ­γι­κό πρό­βλη­μα για να εδραιώ­σει το ΝΑΤΟ στο Αι­γαίο και την Ανατ. Με­σό­γειο, στο πλαί­σιο γε­νι­κό­τε­ρων στο­χεύ­σε­ων και αντα­γω­νι­σμών που σχε­τί­ζο­νται με την κα­τά­στα­ση που δια­μορ­φώ­νει ο πό­λε­μος στην Συρία και οι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί σχε­δια­σμοί στη Λιβύη και όχι μόνο.
Σο­βα­ρό­τα­το και εξαι­ρε­τι­κά επι­κίν­δυ­νο βήμα επι­δεί­νω­σης της όλης κα­τά­στα­σης απο­τε­λεί η πρό­σφα­τη από­φα­ση της Ε.Ε. για εμπλο­κή του ΝΑΤΟ(και στην
 συ­νέ­χεια του ίδιου του ΝΑΤΟ) στο ΑΙ­ΓΑΙΟ με πρό­σχη­μα την ανά­σχε­ση των με­τα­να­στευ­τι­κών ροών. Η υπο­κρι­τι­κή από­φα­ση πάρ­θη­κε ύστε­ρα από κοινό αί­τη­μα – πρό­τα­ση ΕΛ­ΛΑ­ΔΑΣ-ΤΟΥΡ­ΚΙΑΣ-ΓΕΡ­ΜΑ­ΝΙΑΣ και οι πρώ­τες μέρες που κύ­λι­σαν επι­βε­βαιώ­νουν πως οι πραγ­μα­τι­κοί λόγοι ήταν άλλοι.
Η κλι­μά­κω­ση του πο­λέ­μου στη Συρία από τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυ­νά­μεις, η ανά­μει­ξη της Ρω­σί­ας μετά από έκ­κλη­ση της συ­ρια­κής κυ­βέρ­νη­σης στον πό­λε­μο ενά­ντια στους λε­γό­με­νους τζι­χα­ντι­στές, οι απα­νω­τές τρο­μο­κρα­τι­κές επι­θέ­σεις σε Τουρ­κία, έχουν σχη­μα­τί­σει ένα πολύ επι­κίν­δυ­νο και απρό­βλε­πτο πο­λε­μι­κό σε­νά­ριο στην πε­ριο­χή μας. Επι­πρό­σθε­τα και σε σύν­δε­ση με αυτές τις εξε­λί­ξεις, η τρα­γω­δία εκα­το­ντά­δων χι­λιά­δων κα­τα­διωγ­μέ­νων που εκτο­πί­στη­καν από τη βία και τον φόβο και έγι­ναν πρό­σφυ­γες και πα­λεύ­ουν με τα κύ­μα­τα στη Με­σό­γειο, δη­μιουρ­γεί πρό­σθε­τες εφιαλ­τι­κές κα­τα­στά­σεις για τους λαούς μας.
Τα τρία αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κά-φι­λει­ρη­νι­κά κι­νή­μα­τα μας έχουν εκτι­μή­σει τόσο στις τρι­με­ρείς μας συ­να­ντή­σεις όσο και στo πλαί­σιo του ΠΣΕ, ότι πίσω από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πο­λέ­μους και την δυ­στυ­χία, τις επεμ­βά­σεις και τους βομ­βαρ­δι­σμούς βρί­σκο­νται τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια για μια «Νέα Μέση Ανα­το­λή» που υλο­ποιούν ΗΠΑ-ΝΑ­ΤΟ-ΕΕ από κοι­νού με αντι­δρα­στι­κά κα­θε­στώ­τα του Κόλ­που για τον έλεγ­χο των πηγών και δρό­μων ενέρ­γειας και των σφαι­ρών επιρ­ρο­ής.
Οι κυ­βερ­νή­σεις των χωρών μας, σε πλήρη αντί­θε­ση με τις δια­θέ­σεις των λαών μας, υπο­στη­ρί­ζουν ενερ­γά αυτά τα σχέ­δια ,εμπλέ­κο­ντας τους λαούς μας σε επι­κίν­δυ­να τυ­χο­διω­κτι­κά πο­λε­μι­κά παι­χνί­δια. Οι ένο­πλοι «ιεροί πο­λε­μι­στές» απο­τε­λούν την άλλη όψη του ίδιου νο­μί­σμα­τος αυτών των σχε­δί­ων, που έρ­χο­νται να δι­καιο­λο­γή­σουν και να δώ­σουν το άλ­λο­θι για κλι­μά­κω­ση των συρ­ρά­ξε­ων και τρο­μο­κρά­τη­ση των λαών.
Συ­νε­πείς στην πάλη μας για απο­δέ­σμευ­ση (Ελ­λά­δα, Τουρ­κία) και μη έντα­ξη των χωρών μας (Κύ­προς) στην πο­λε­μι­κή ιμπε­ρια­λι­στι­κή μη­χα­νή του ΝΑΤΟ, κα­ταγ­γέλ­λου­με την πα­ρου­σία ΝΑ­ΤΟϊ­κού στό­λου στο Αι­γαί­ου και την Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο και απαι­τού­με την άμεση απο­χώ­ρη­ση του.
Απαι­τού­με επί­σης:
  • Να στα­μα­τή­σουν οι ξένες επεμ­βά­σεις και οι πό­λε­μοι από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και όσων άλλων εμπλέ­κο­νται
  • Να κα­ταρ­γη­θούν ο Κα­νο­νι­σμός του Δου­βλί­νου και η συμ­φω­νία του Σέν­γκεν μαζί με την Frontex και τους άλ­λους κα­τα­σταλ­τι­κούς μη­χα­νι­σμούς της ΕΕ. Όχι στην κα­τα­στο­λή των προ­σφύ­γων από την ΕΕ στα σύ­νο­ρα.
  • Απευ­θεί­ας με­τα­φο­ρά των προ­σφύ­γων-με­τα­να­στών στις χώρες τε­λι­κού προ­ο­ρι­σμού τους, με ευ­θύ­νη του ΟΗΕ και της ΕΕ.
  • Δη­μιουρ­γία αξιο­πρε­πών και αν­θρώ­πι­νων χώρων για υπο­δο­χή και φι­λο­ξε­νία των προ­σφύ­γων.
  • Την κα­τάρ­γη­ση των ξένων στρα­τιω­τι­κών βά­σε­ων στις τρεις χώρες που με την σύμ­φω­νη γνώμη των κυ­βερ­νή­σε­ων πα­ρέ­χουν υπο­δο­μές για τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πο­λέ­μους
ΚΑΜΙΑ ΣΥΜ­ΜΕ­ΤΟ­ΧΗ ΣΤΑ ΙΜΠΕ­ΡΙΑ­ΛΙ­ΣΤΙ­ΚΑ ΣΧΕ­ΔΙΑ