Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Ανακοίνωση για την Αντιιμπεριαλιστική πάλη του Λαού



ΑΝΑ­ΠΤΥ­ΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙ­Ι­ΜΠΕ­ΡΙΑ­ΛΙ­ΣΤΙ­ΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΕΝΑ­ΝΤΙΑ ΣΕ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ
ΚΑΜΙΑ ΣΥΜ­ΜΕ­ΤΟ­ΧΗ, ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΥ­ΚΟ­ΛΥΝ­ΣΗ
ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕ­ΡΙΑ­ΛΙ­ΣΤΕΣ
Νέοι και νέες, ερ­γα­ζό­με­νοι και ερ­γα­ζό­με­νες, φίλοι και αγω­νι­στές της ει­ρή­νης
Η Ελ­λη­νι­κή Επι­τρο­πή για τη Διε­θνή Ύφεση και Ει­ρή­νη (ΕΕΔΥΕ) απευ­θύ­νε­ται σε όλους όσους βιώ­νουν τις βα­ριές συ­νέ­πειες της αντι­λαϊ­κής πο­λι­τι­κής της κυ­βέρ­νη­σης του ΠΑΣΟΚ, η οποία συμ­βα­δί­ζει με την ιμπε­ρια­λι­στι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα και δια­μορ­φώ­νει μια πολύ επι­κίν­δυ­νη κα­τά­στα­ση για τη χώρα και το λαό.

Στις συν­θή­κες της κα­πι­τα­λι­στι­κής κρί­σης εντεί­νε­ται ο αντα­γω­νι­σμός των ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυ­νά­με­ων και των αστι­κών τά­ξε­ων των χωρών της πε­ριο­χής μας για τον έλεγ­χο των πηγών του πλού­του, του πε­τρε­λαί­ου, του φυ­σι­κού αε­ρί­ου, και των δρό­μων διέ­λευ­σης τους σε όλη την υδρό­γειο.
Οι αντα­γω­νι­σμοί ανά­με­σα στις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα οξύ­νο­νται. Στο κυ­νή­γι του κέρ­δους, του ελέγ­χου και του μοι­ρά­σμα­τος των αγο­ρών συμ­με­τέ­χουν και πε­ρι­φε­ρεια­κές δυ­νά­μεις όπως η Τουρ­κία και το Ισ­ρα­ήλ.
Το ΝΑΤΟ, ο με­γα­λύ­τε­ρος εχθρός των λαών και της ει­ρή­νης, επε­κτεί­νει τη δράση του σε όλη την υδρό­γειο, έχει βάλ­λει γερές βά­σεις στην πε­ριο­χή μας και γί­νε­ται ακόμα πιο επι­κίν­δυ­νος με την εφαρ­μο­γή της νέας στρα­τη­γι­κής, που απο­φα­σί­στη­κε πρό­σφα­τα στη σύ­νο­δο κο­ρυ­φής στη Λισ­σα­βώ­να, με τη συμ­φω­νία της κυ­βέρ­νη­σης του ΠΑΣΟΚ και τη στή­ρι­ξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Το νέο στρα­τη­γι­κό του δόγμα δυ­να­μώ­νει την ιμπε­ρια­λι­στι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα, με ενί­σχυ­ση του προ­σα­να­το­λι­σμού στους «προ­λη­πτι­κούς πο­λέ­μους», ώστε να κάνει στρα­τιω­τι­κές επεμ­βά­σεις, που στόχο έχουν τον έλεγ­χο και την εκ­με­τάλ­λευ­ση πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών πηγών. Κα­θιε­ρώ­νει τη δυ­να­τό­τη­τα επεμ­βά­σε­ων στο εσω­τε­ρι­κό κρα­τών με στόχο τη θω­ρά­κι­ση της εξου­σί­ας του κε­φα­λαί­ου από τον εχθρό λαό και τους διεκ­δι­κη­τι­κούς – ρι­ζο­σπα­στι­κούς αγώ­νες του. Αυτό ήρθε να απο­δεί­ξει η νέα στρα­τιω­τι­κή άσκη­ση στο Κιλ­κίς με πε­ριε­χό­με­νο την κα­τα­στο­λή δια­δη­λω­τών, η οποία είχε την πλήρη κά­λυ­ψη της κυ­βέρ­νη­σης και απο­τε­λεί τη συ­νέ­χεια αντί­στοι­χων ασκή­σε­ων. Είναι απο­τέ­λε­σμα της συμ­με­το­χής της κυ­βέρ­νη­σης σε σχε­δια­σμούς, που στο­χο­ποιούν τα λαϊκά κι­νή­μα­τα και χα­ρα­κτη­ρί­ζουν τη δράση τους ως «ασύμ­με­τρες απει­λές» για το σύ­στη­μα και τις λει­τουρ­γί­ες του.
Η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση επε­κτεί­νει τη δράση και τις στρα­τιω­τι­κές επεμ­βά­σεις της, στη­ρί­ζει αντι­δρα­στι­κά κα­θε­στώ­τα ανοί­γο­ντας δρό­μους για τα Ευ­ρω­παϊ­κά μο­νο­πώ­λια και την λη­στρι­κή εκ­με­τάλ­λευ­ση ενερ­γεια­κών από θε­μά­των, σπά­νιων με­τάλ­λων και του ιδρώ­τα των λαών.
Μέρος της στρα­τη­γι­κής των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ, σε συ­νερ­γα­σία με την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση, είναι η λε­γό­με­νη «αντι­πυ­ραυ­λι­κή ασπί­δα», που απο­σκο­πεί στην εξα­σφά­λι­ση του ελέγ­χου της κο­ρυ­φής της πυ­ρη­νι­κής πυ­ρα­μί­δας και του πλε­ο­νε­κτή­μα­τος του «πρώ­του πυ­ρη­νι­κού πλήγ­μα­τος», όπως κα­θα­ρά δη­λώ­νε­ται από τις ΗΠΑ και στο δήθεν νέο τους πυ­ρη­νι­κό δόγμα, όπου συ­νε­χί­ζουν να χρη­σι­μο­ποιούν την απει­λή του πρώ­του πυ­ρη­νι­κού πλήγ­μα­τος ενά­ντια σε χώρες και λαούς, που αντι­δρούν στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια.
Η ΕΕΔΥΕ εκ­φρά­ζει την ανη­συ­χία του αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού φι­λει­ρη­νι­κού κι­νή­μα­τος γιατί όλες οι εξε­λί­ξεις δεί­χνουν ότι πλη­θαί­νουν οι κίν­δυ­νοι το­πι­κών, πε­ρι­φε­ρεια­κών αλλά και γε­νι­κό­τε­ρων συ­γκρού­σε­ων για τα συμ­φέ­ρο­ντα των ιμπε­ρια­λι­στών. Οι τε­λευ­ταί­ες εξε­λί­ξεις στη Β. Αφρι­κή και τη Μ. Ανα­το­λή, η κα­τά­στα­ση στη Λιβύη και οι­προ­ε­τοι­μα­σί­ες των ΝΑ­ΤΟϊ­κών για επέμ­βα­ση, ώστε να δια­σφα­λί­σουν τα συμ­φέ­ρο­ντα­των ιμπε­ρια­λι­στών και τις επεν­δύ­σεις τους, επι­βε­βαιώ­νουν με τρα­γι­κό τρόπο αυτή την ανη­συ­χία.
Κα­λού­με τον ελ­λη­νι­κό λαό, τους ερ­γα­ζό­με­νους, τη νε­ο­λαία να εντεί­νουν την επα­γρύ­πνη­ση τους, να βρί­σκο­νται σε ετοι­μό­τη­τα και να ενι­σχύ­σουν το αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό­φι­λει­ρη­νι­κό κί­νη­μα και τη δράση του.
Ο λαός πρέ­πει να ανη­συ­χή­σει για τις εξε­λί­ξεις στα Βαλ­κά­νια, στη Μέση Ανα­το­λή, στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο, στην Αφρι­κή και στο Αι­γαίο.
Τα Βαλ­κά­νια είναι χώρος με πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κές πηγές, πε­ριο­χή που διέρ­χο­νται αγω­γοί πε­τρε­λαί­ου και φυ­σι­κού αε­ρί­ου, βάση όξυν­σης των εν­δοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κών αντι­θέ­σε­ων. Η από­σχι­ση του Κοσ­σό­βου, το οποίο απο­τε­λεί προ­τε­κτο­ρά­το των ΗΠΑ και της ΕΕ, με μια από τις με­γα­λύ­τε­ρες στρα­τιω­τι­κές βά­σεις στον κόσμο, ανοί­γει το δρόμο για την αλ­λα­γή των συ­νό­ρων, που είναι αιτία έντα­σης και συ­γκρού­σε­ων στην πε­ριο­χή με γε­νι­κό­τε­ρες αρ­νη­τι­κές συ­νέ­πειες.
Στην ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή του Αι­γαί­ου, τη Νο­τια­να­το­λι­κή Με­σό­γειο και τη Μέση Ανα­το­λή ενι­σχύ­ο­νται οι αντα­γω­νι­σμοί των ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυ­νά­με­ων και των αστι­κών τά­ξε­ων των κρα­τών της πε­ριο­χής, καθώς εμ­φα­νί­ζο­νται νέα ενερ­γεια­κά κοι­τά­σμα­τα και προ­ω­θού­νται τα σχέ­δια των πο­λυ­ε­θνι­κών ομί­λων για ακόμα με­γα­λύ­τε­ρη κερ­δο­φο­ρία.
Η Τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη αξιο­ποιεί τη γε­ω­πο­λι­τι­κή θέση της Τουρ­κί­ας, την οι­κο­νο­μι­κή και στρα­τιω­τι­κή της δύ­να­μη και προ­ω­θεί τις διεκ­δι­κή­σεις της στη Μέση Ανα­το­λή, στα Βαλ­κά­νια, στην Ευ­ρα­σία, υλο­ποιώ­ντας το λε­γό­με­νο δόγμα του Νέο-οθω­μα­νι­σμού.
Η Ελ­λη­νι­κή άρ­χου­σα τάξη προ­σβλέ­πει στην ακόμα με­γα­λύ­τε­ρη διείσ­δυ­σή της στις χώρες της πε­ριο­χής για να εκ­με­ταλ­λευ­τεί την ερ­γα­τι­κή τάξη, τις αγο­ρές των Βαλ­κα­νί­ων, να με­τα­τρα­πεί η Ελ­λά­δα σε ενερ­γεια­κό και με­τα­φο­ρι­κό κόμβο προς όφε­λος της πλου­το­κρα­τί­ας.
Την ίδια στιγ­μή επε­κτεί­νε­ται και βα­θαί­νει η επι­κίν­δυ­νη οι­κο­νο­μι­κή, πο­λι­τι­κή και στρα­τιω­τι­κή σύ­μπρα­ξή της Ελ­λά­δας με το Ισ­ρα­ήλ, αθω­ώ­νο­ντας τον εγκλη­μα­τι­κό ρόλο του στο σφα­για­σμό του πα­λαι­στι­νια­κού λαού, ενι­σχύ­ο­ντας την επι­θε­τι­κό­τη­τα του και τις πο­λε­μι­κές απει­λές ενά­ντια στο Ιράν και το Λί­βα­νο.
Ελ­λη­νι­κές στρα­τιω­τι­κές και αστυ­νο­μι­κές δυ­νά­μεις συμ­με­τέ­χουν στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πό­λε­μο κατά του Αφ­γα­νι­στάν, βρί­σκο­νται στο Κόσ­σο­βο και σε άλλες απο­στο­λές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης, κατά των λαών. Την ίδια στιγ­μή το οι­κο­νο­μι­κό κό­στος (πάνω από 300 εκ. €) αυτών των απο­στο­λών κα­θό­λου δεν ανη­συ­χεί κυ­βέρ­νη­ση – τρόι­κα – ΕΕ, ενώ εξα­πο­λύ­ουν βάρ­βα­ρη επί­θε­ση στα ερ­γα­σια­κά και όλα τα δι­καιώ­μα­τα των ερ­γα­ζο­μέ­νων.
Οι Ελ­λη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις ανα­πτύσ­σο­νται με κρι­τή­ριο τα συμ­φέ­ρο­ντα της πλου­το­κρα­τί­ας των δύο κρα­τών, την ενί­σχυ­ση της θέσης του αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κού ιμπε­ρια­λι­σμού στο Αι­γαίο και την ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή. Στην πράξη απο­δει­κνύ­ε­ται ότι η λε­γό­με­νη πο­λυ­διά­στα­τη εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή, που δια­φη­μί­ζει η κυ­βέρ­νη­ση, είναι πο­λι­τι­κή αντι­λαϊ­κή, που στη­ρί­ζει τα με­γά­λα συμ­φέ­ρο­ντα και τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις.
Οι ευ­θύ­νες όλων των μέχρι σή­με­ρα κυ­βερ­νή­σε­ων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ είναι με­γά­λες.
Η προ­σέγ­γι­ση με την Τουρ­κία γί­νε­ται σε συν­θή­κες συ­νε­χούς πα­ρα­βί­α­σης και αμ­φι­σβή­τη­σης των Ελ­λη­νι­κών χω­ρι­κών υδά­των και του ενα­έ­ριου χώρου από Τουρ­κι­κά πλοία και αε­ρο­σκά­φη, ενώ δια­τη­ρεί­ται η κα­το­χή του 37% της Κύ­πρου και πα­ρα­μέ­νουν τα κα­το­χι­κά στρα­τεύ­μα­τα στο νησί.

Τα κυ­ριαρ­χι­κά δι­καιώ­μα­τα της χώρας πα­ρα­χω­ρού­νται στη ΝΑ­ΤΟϊ­κή ομπρέ­λα προς όφε­λος των ιμπε­ρια­λι­στι­κών συμ­φε­ρό­ντων. Αυτό χα­ρα­κτη­ρί­ζει τις συμ­φω­νί­ες της κυ­βέρ­νη­σης του ΠΑΣΟΚ το 1997 και το 1999 στη Μα­δρί­τη και στο Ελ­σίν­κι, όπου απο­δέ­χθη­κε «ζω­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα» της Τουρ­κί­ας στο Αι­γαίο και «συ­νο­ρια­κές δια­φο­ρές» πέραν αυτών που αφο­ρούν την υφα­λο­κρη­πί­δα. Αυτή η πο­λι­τι­κή ευ­θύ­νε­ται για την αντι­με­τώ­πι­ση του Αι­γαί­ου ως «κοι­νού επι­χει­ρη­σια­κού» χώρου του ΝΑΤΟ, που οδη­γεί μέχρι και στην αμ­φι­σβή­τη­ση του δι­καιώ­μα­τος ορ­γά­νω­σης της άμυ­νας των ελ­λη­νι­κών νη­σιών ανα­το­λι­κά του 25ου Με­σημ­βρι­νού. Αυτή η πο­λι­τι­κή αρ­νεί­ται την άσκη­ση του δι­καιώ­μα­τος κα­θο­ρι­σμού Απο­κλει­στι­κών Οι­κο­νο­μι­κών Ζωνών (ΑΟΖ) και δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται τον κα­θο­ρι­σμό της Υφα­λο­κρη­πί­δας, των συ­νό­ρων, πίσω από τις πλά­τες του λαού μας. Αυτή η επι­κίν­δυ­νη πο­λι­τι­κή οδη­γεί στη συν­δια­χεί­ρι­ση του Αι­γαί­ου και στη συ­νεκ­με­τάλ­λευ­ση πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών πηγών προς όφε­λος των αστι­κών τά­ξε­ων της Τουρ­κί­ας και της Ελ­λά­δας.
Οι λαοί των δύο χωρών δεν έχουν, δεν θα ‘χουν κα­νέ­να όφε­λος από τις οι­κο­νο­μι­κές, εμπο­ρι­κές συμ­φω­νί­ες όσο κρι­τή­ριο της ανά­πτυ­ξης των δύο κρα­τών θα είναι το κέρ­δος των κα­πι­τα­λι­στών και θα συ­νε­χί­ζε­ται η συμ­με­το­χή στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς.
Τα συμ­φέ­ρο­ντα των λαών συν­δέ­ο­νται με την πάλη για τη δικής τους εξου­σία, για την ορ­γά­νω­ση της οι­κο­νο­μί­ας με κρι­τή­ριο την ικα­νο­ποί­η­ση των λαϊ­κών ανα­γκών. Αυτό μπο­ρεί να δώσει νι­κη­φό­ρα ώθηση στους αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κούς φι­λει­ρη­νι­κούς αγώ­νες του λαού μας.
Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό μας, τους νέους και τις νέες να ενι­σχύ­σουν με τη συμ­με­το­χή τους τούς αγώ­νες του τα­ξι­κού ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος και των άλλων αντι­μο­νο­πω­λια­κών συ­σπει­ρώ­σε­ων του λαϊ­κού κι­νή­μα­τος ενά­ντια στην αντι­λαϊ­κή πο­λι­τι­κή της κυ­βέρ­νη­σης του ΠΑΣΟΚ και των άλλων δυ­νά­με­ων του κε­φα­λαί­ου και του Ευ­ρω­μο­νό­δρο­μου. Να συν­δυά­σουν αυ­τούς τους αγώ­νες με την ενί­σχυ­ση της δρά­σης της ΕΕΔΥΕ για την ανά­πτυ­ξη της αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κής πάλης.
·         Για να δυ­να­μώ­σει η πάλη κατά του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, για την απο­δέ­σμευ­ση της χώρας μας από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς ορ­γα­νι­σμούς.
·         Να κλεί­σει η Αμε­ρι­κα­νο­Να­τοϊ­κή βάση της Σού­δας και να επι­στρέ­ψουν όλες οι στρα­τιω­τι­κές και αστυ­νο­μι­κές δυ­νά­μεις που βρί­σκο­νται σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές. Καμία συμ­με­το­χή της χώρας μας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς για επέμ­βα­ση στη Λιβύη. Καμία διευ­κό­λυν­ση μέσω της βάσης της Σού­δας στους ιμπε­ρια­λι­στές ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.
·         Να εμπο­δι­στεί το σχέ­διο εγκα­τά­στα­σης του «αντι­πυ­ραυ­λι­κού συ­στή­μα­τος» των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην πε­ριο­χή και να απο­τρα­πεί η συμ­με­το­χή της Ελ­λά­δας που έχουν απο­φα­σί­σει το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.
·         Να ανα­πτυ­χθεί ισχυ­ρό κί­νη­μα αλ­λη­λεγ­γύ­ης στον κυ­πρια­κό και τον Πα­λαι­στι­νια­κό λαό.
·         Να εκ­φρα­στεί η αλ­λη­λεγ­γύη του λαού μας στους λαούς της Τυ­νη­σί­ας και της Αι­γύ­πτου που δί­νουν τη μάχη κατά των κα­θε­στώ­των, που υπη­ρε­τούν τα συμ­φέ­ρο­ντα του κε­φα­λαί­ου, κα­τα­πιέ­ζουν τους λαούς και τους κα­τα­δι­κά­ζουν στην ανερ­γία, τη φτώ­χεια.
Οι λαοί έχουν δύ­να­μη στα χέρια τους μπο­ρούν να νι­κή­σουν τους δυ­νά­στες τους, με στα­θε­ρή, μα­ζι­κή αντι­μο­νο­πω­λια­κή, αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή πάλη, που κα­τευ­θύ­νε­ται στην επί­λυ­ση του κε­ντρι­κού προ­βλή­μα­τος, του προ­βλή­μα­τος της εξου­σί­ας
ΕΛ­ΛΗ­ΝΙ­ΚΗ ΕΠΙ­ΤΡOΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕ­ΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙ­ΡΗ­ΝΗ (ΕΕΔΥΕ)