Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

«Έφυγε» Ρόμες Σάντρα-Το Παγκόσμιο Κίνημα Ειρήνης σε πένθος

Το Πα­γκό­σμιο Συμ­βού­λιο Ει­ρή­νης (ΠΣΕ) είναι στην δυ­σά­ρε­στη  θέση ανα­κοι­νώ­σει τον θά­να­το του βε­τε­ρά­νου ηγέτη μας και Επί­τι­μου Προ­έ­δρου του ΠΣΕ Ρόμες Σά­ντρα ο οποί­ος «έφυγε» σή­με­ρα σε ηλι­κία 97 χρο­νών στην Βομ­βάη, έχο­ντας υπη­ρε­τή­σει για δε­κα­ε­τί­ες το κί­νη­μα ει­ρή­νης στην Ινδία και όλο τον κόσμο.

Ο  Ρόμες Σά­ντρα γεν­νή­θη­κε στις 30 Μαρ­τί­ου 1919 στο Lyallpur της Ιν­δί­ας. Σπού­δα­σε δη­μο­σιο­γρα­φία και απο­φοί­τη­σε στα πα­νε­πι­στή­μια της Λα­χό­ρης και του Κεϊ­μπριτζ. Από το 1934 έως το 1941 υπήρ­ξε πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Φοι­τη­τών της Λα­χό­ρης. Το 1939 έγινε μέλος του ΚΚ Ιν­δί­ας και το 1952 μέλος της ΚΕ του, του Εθνι­κού Συμ­βού­λιου και του Πο­λι­τι­κού Γρα­φεί­ου του το 1958. Από το 1963 έως το 1967 υπήρ­ξε μέλος της Κε­ντρι­κής Γραμ­μα­τεί­ας του ΚΚΙ και από το 1963-1966 αρ­χι­συ­ντά­κτης του ορ­γά­νου του κόμ­μα­τος «NewAge».
Υπη­ρέ­τη­σε ως Γε­νι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του Πα­νιν­δι­κού Συμ­βού­λιου Ει­ρή­νης από το 1952-1963, ενώ το 1953 εντά­χθη­κε στο Πα­γκό­σμιο Συμ­βού­λιο Ει­ρή­νης (ΠΣΕ), όπου εκλέ­χτη­κε το 1966 ο Γε­νι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του. Το 1977 εκλέ­χτη­κε Πρό­ε­δρος του ΠΣΕ. Στην διάρ­κεια του Συ­νέ­δριου του ΠΣΕ στην Αθήνα το 2000, συ­νέ­βα­λε απο­φα­σι­στι­κά στην δια­τή­ρη­ση του αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού χα­ρα­κτή­ρα της Ορ­γά­νω­σης και εκλέ­χτη­κε Επί­τι­μος Πρό­ε­δρος του ΠΣΕ.
Ο σύ­ντρο­φος Ρόμες Σά­ντρα συ­νέ­βα­λε στον αγώνα των λαών και των δι­καί­ων τους και πρω­τα­γω­νί­στη­σε στο κί­νη­μα αλ­λη­λεγ­γύ­ης  με τους λαούς υπό δι­κτα­το­ρι­κά  κα­θε­στώ­τα, για την απε­λευ­θέ­ρω­ση και αυ­το­διά­θε­ση των λαών σε δε­κά­δες χώρες σε όλο τον κόσμο.
Για τους αγώ­νες και την προ­σφο­ρά του Ρόμες Σά­ντρα, του απο­νε­μή­θη­κε το Χρυσό Βρα­βείο F. Joliot-Curie το 1964 ενώ τι­μή­θη­κε με το Βρα­βείο Λένιν για το δυ­νά­μω­μα της Ει­ρή­νης ανά­με­σα στους λαούς το 1968 και με το Πα­ρά­ση­μο Φι­λί­ας των Λαών το 1975 στην ΕΣΣΔ.
Ο Ρόμες Σά­ντρα υπήρ­ξε ένας γνή­σιος γιος της Ερ­γα­τι­κή Τάξης της Ιν­δί­ας και μορφή και ηγέ­της του Πα­γκό­σμιου Κι­νή­μα­τος Ει­ρή­νης. Ένα πα­ρά­δειγ­μα διε­θνι­στή, ασυμ­βί­βα­στος υπε­ρα­σπι­στής της επα­να­στα­τι­κής του ιδιό­τη­τας και των ιδα­νι­κών του.
Οι συ­να­γω­νι­στές του για Ει­ρή­νη και Κοι­νω­νι­κή Δι­καιο­σύ­νη που είχαν το προ­νό­μιο να συ­νερ­γα­στούν μαζί του στον μακρύ, δύ­σκο­λο αλλά ωραίο αγώνα για έναν κόσμο απαλ­λαγ­μέ­νο από την ιμπε­ρια­λι­στι­κή κυ­ριαρ­χία, θα τον θυ­μού­νται ως μια εξαι­ρε­τι­κή μορφή και ηγέτη του Πα­γκό­σμιου Κι­νή­μα­τος Ει­ρή­νης.
WPC visit to Romesh ChandraΤο ΠΣΕ είχε την ευ­και­ρία να τον συ­να­ντή­σει στην Βομ­βάη το 2014, όπου ο σύ­ντρο­φος Ρόμες Σά­ντρα συ­νά­ντη­σε για τε­λευ­ταία φορά την δεύ­τε­ρη του οι­κο­γέ­νεια.

Το Πα­γκό­σμιο Συμ­βού­λιο Ει­ρή­νης εκ­φρά­ζει τα συλ­λυ­πη­τή­ρια του στην οι­κο­γέ­νεια, το κόμμα του και στην Πα­νιν­δι­κή Ορ­γά­νω­ση Ει­ρή­νης και Αλ­λη­λεγ­γύ­ης

Lal Salam σύ­ντρο­φε Ρόμες!
Η Γραμ­μα­τεία του ΠΣΕ