Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Ανακοίνωση της Γραμματείας του ΠΣΕ από το συνέδριό της στην Αθήνα στις 27 με 28 Μαΐου 2016

  Ανα­κοί­νω­ση της Γραμ­μα­τεί­ας του ΠΣΕ
Η γραμ­μα­τεία του Πα­γκό­σμιου Συμ­βου­λί­ου Ει­ρή­νης ολο­κλή­ρω­σε επι­τυ­χώς το συ­νέ­δριό της στην Αθήνα στις 27 με 28 Μαΐου στα κε­ντρι­κά του ΠΣΕ με τη συμ­με­το­χή των μελών της από Βρα­ζι­λία, Ελ­λά­δα, Κούβα, Η.Π.Α., Πορ­το­γα­λία, Κύπρο, Πα­λαι­στί­νη, Συρία, Νότια Αφρι­κή, Κον­γκό, Ινδία και Νεπάλ καθώς και με τις προ­σκα­λε­σμέ­νες ορ­γα­νώ­σεις από τα κι­νή­μα­τα ει­ρή­νης σε Πο­λω­νία, Τουρ­κία και Ισ­ρα­ήλ.
Το βα­σι­κό θέμα αυτής της συ­νε­δρί­α­σης ήταν οι προ­ε­τοι­μα­σί­ες για την επερ­χό­με­νη Γε­νι­κή Συ­νέ­λευ­ση (Συ­νέ­δριο) του Πα­γκό­σμιου Συμ­βου­λί­ου Ει­ρή­νης και της Πα­γκό­σμιας Διά­σκε­ψης Ει­ρή­νης, ποτ θα θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν στην πόλη του Σάο Λούιζ, στη Βρα­ζι­λία από τις 17 έως τις 20 Νο­εμ­βρί­ου του 2016. Η Γραμ­μα­τεία προ­σβλέ­πει με αι­σιο­δο­ξία στην  ευ­ρεία συμ­με­το­χή των μελών, φι­λι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων και προ­σκε­κλη­μέ­νων προ­σω­πι­κο­τή­των κι θα κα­τα­βά­λει κάθε προ­σπά­θεια προς αυτόν το στόχο. Η  Βρα­ζι­λία και το Σάο Λουίζ θα γί­νουν το Νο­έμ­βρη ση­μείο ανα­φο­ράς και κέ­ντρο συ­νά­ντη­σης για τα κι­νή­μα­τα ει­ρή­νης διε­θνώς, που μά­χο­νται ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­σμό, την επι­θε­τι­κό­τη­τα και τους  πο­λέ­μους του, για έναν κόσμο στον οποίο θα κυ­ριαρ­χούν η ει­ρή­νη, η συ­νερ­γα­σία, η πρό­ο­δος και η κοι­νω­νι­κή δι­καιο­σύ­νη.

Η Γραμ­μα­τεία έλαβε υπόψη την πρώτη πε­ρι­φε­ρεια­κή διά­σκε­ψη στην Ευ­ρώ­πη καθώς και τον σχε­δια­σμό για την πραγ­μα­το­ποί­η­ση πέντε ακόμη πε­ρι­φε­ρεια­κών δια­σκέ­ψε­ων μέσα πέντε επό­με­νους μήνες, και την ανά­γκη συμ­βο­λής στο ίδιο το επερ­χό­με­νο Συ­νέ­δριο του Πα­γκο­σμί­ου Συμ­βου­λί­ου Ει­ρή­νης. Επι­πλέ­ον οι πε­ρι­φε­ρεια­κές δια­σκέ­ψεις θα απο­τε­λέ­σουν μια ευ­και­ρία για την προ­ώ­θη­ση του Συ­νέ­δριου, για την προ­σέγ­γι­ση φι­λι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων ανά τον κόσμο, για το σχε­δια­σμό και την πρό­τα­ση συ­γκε­κρι­μέ­νων δρά­σε­ων και πρω­το­βου­λιών του Πα­γκο­σμί­ου Συμ­βου­λί­ου Ει­ρή­νης στο πεδίο της υπε­ρά­σπι­σης της ει­ρή­νης, του δρα­στι­κού αφο­πλι­σμού, της ελευ­θε­ρί­ας, της εθνι­κής κυ­ριαρ­χί­ας και της διε­θνούς αλ­λη­λεγ­γύ­ης, που απο­τε­λούν ένα «ερ­γα­λείο» στα χέρια των λαών στον αγώνα του ενά­ντια στις επεμ­βά­σεις, τον πό­λε­μο και την κα­τα­πί­ε­ση.
Με την πραγ­μα­το­ποί­η­ση της συ­νά­ντη­σης αυτής στην Αθήνα/Ελ­λά­δα, οι συμ­με­τέ­χο­ντες ενη­με­ρώ­θη­καν από τον φι­λο­ξε­νού­σα ορ­γά­νω­ση, την ΕΕΔΥΕ και εξέ­φρα­σαν την αλ­λη­λεγ­γύη τους προς τον ελ­λη­νι­κό λαό στη μάχη τους ενά­ντια στα αντι­κοι­νω­νι­κά μέτρα της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης η  οποία συ­μπο­ρεύ­ε­ται με την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση, την Ευ­ρω­παϊ­κή Κε­ντρι­κή Τρά­πε­ζα και το Διε­θνές Νο­μι­σμα­τι­κό Τα­μείο και για τις πο­λι­τι­κές της οδη­γούν μόνο στην πε­ραι­τέ­ρω εξα­θλί­ω­ση των μαζών. Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να το Πα­γκό­σμιο Συμ­βού­λιο Ει­ρή­νης κα­τα­δι­κά­ζει τα σχέ­δια για εγκα­τά­στα­ση νέας στρα­τιω­τι­κής βάσης του ΝΑΤΟ στο Αι­γαίο και τα σχέ­δια για την εγκα­τά­στα­ση  μη επαν­δρω­μέ­νων αε­ρο­σκα­φών στο ελ­λη­νι­κό νησί της Κρή­της.
Το ΠΣΕ έγινε μάρ­τυ­ρας στην Ελ­λά­δα του δρά­μα­τος δε­κά­δων χι­λιά­δων προ­σφύ­γων, θυ­μά­των πο­λέ­μων και επεμ­βά­σε­ων  ,οι οποί­οι έχουν πα­γι­δευ­τεί σε προ­σφυ­γι­κά στρα­τό­πε­δα στην Ελ­λά­δα, εξαι­τί­ας των πο­λι­τι­κών των κυ­βερ­νή­σε­ων και της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης, των κα­νο­νι­σμών του Δου­βλί­νου και της συμ­φω­νί­ας Σέν­γκεν, κατά πα­ρά­βα­ση της Σύμ­βα­σης της Γε­νεύ­ης και γε­νι­κώς των διε­θνών κα­νό­νων και συν­θη­κών περί των προ­σφύ­γων, όπως προ­βλέ­πει  η συμ­φω­νία με­τα­ξύ Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης και Τουρ­κί­ας.
Η Γραμ­μα­τεία του ΠΣΕ απορ­ρί­πτει τα προ­σχή­μα­τα που χρη­σι­μο­ποιού­νται για να δι­καιο­λο­γή­σουν τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενέρ­γειες απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης και τους πο­λέ­μους των Η.Π.Α., ΝΑΤΟ, ΕΕ.  και των συμ­μά­χων τους, όπως το πρό­σφα­το πρό­σχη­μα της αντι­με­τώ­πι­σης της τρο­μο­κρα­τί­ας, ενώ είναι γνω­στό ότι οι εξ­τρε­μι­στι­κές θρη­σκευ­τι­κές εγκλη­μα­τι­κές ορ­γα­νώ­σεις, όπως οι «τζι­χα­ντι­στές» του «Ισλα­μι­κού κρά­τους» και άλλοι πα­ρό­μοιοι μη­χα­νι­σμοί δη­μιουρ­γή­θη­καν, εκ­παι­δεύ­τη­καν και εξο­πλί­στη­καν από τις Η.Π.Α. και ισχυ­ρά Ευ­ρω­παϊ­κά κράτη, μαζί με τη Σα­ου­δι­κή Αρα­βία, το Κατάρ και με την υπο­στή­ρι­ξη της Τουρ­κί­ας.
Το ΠΣΕ εκ­φρά­ζει την βαθιά του ανη­συ­χία για την αυ­ξα­νό­με­νη ιμπε­ρια­λι­στι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα, που τρέ­φε­ται από την κα­πι­τα­λι­στι­κή οι­κο­νο­μι­κή κρίση, η οποία επη­ρε­ά­ζει κάθε πτυχή της ζωής. Εντεί­νο­νται τα ση­μά­δια και οι εν­δεί­ξεις για κίν­δυ­νο γε­νι­κευ­μέ­νου πο­λέ­μου πα­γκό­σμιων δια­στά­σε­ων.
Πα­ρα­κο­λου­θώ­ντας την κα­τά­στα­ση στην πε­ριο­χή της Μέσης Ανα­το­λής και της Ανα­το­λι­κής Ευ­ρώ­πης, καθώς και σε άλλες πε­ριο­χές, το­νί­ζου­με την ανη­συ­χία μας για τις διε­θνής εξε­λί­ξεις οι οποί­ες μας φέρ­νουν όλο και πιο κοντά σε ένα πα­γκό­σμιο πό­λε­μο. Αλλά ένας τέ­τοιος πό­λε­μος δεν είναι ανα­πό­φευ­κτος. Το Πα­γκό­σμιο Συμ­βού­λιο Ει­ρή­νης είναι πε­πει­σμέ­νο ότι η ακλό­νη­τη μάχη των λαών και ενός ευ­ρέ­ος και ισχυ­ρού κι­νή­μα­τος ει­ρή­νης μπο­ρεί να στα­μα­τή­σει αυτή την επι­κίν­δυ­νη απει­λή.
Ιδιαι­τέ­ρως εκ­φρά­ζου­με τις σο­βα­ρές ανη­συ­χί­ες μας για τις συ­νε­χι­ζό­με­νες συ­γκρού­σεις σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη και για τον αντα­γω­νι­σμό ανά­με­σα στα ισχυ­ρά κράτη για τον έλεγ­χο της πε­ριο­χής που οξύ­νε­ται. Το σχέ­διο για μία «Ευ­ρύ­τε­ρη Μέση Ανα­το­λή», που έχει υιο­θε­τη­θεί από τις Η.Π.Α., την ΕΕ. και το ΝΑΤΟ  και έχει ως κύριο στόχο τη με­τα­βί­βα­ση των τε­ρά­στιων απο­θε­μά­των πε­τρε­λαί­ου και φυ­σι­κού αε­ρί­ου στις πο­λυ­ε­θνι­κές και στα διε­θνή μο­νο­πώ­λια, υλο­ποιεί­ται με διά­φο­ρες προ­σαρ­μο­γές. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά γνω­ρί­σμα­τα αυτού του σχε­δί­ου απο­τε­λούν πα­ρέμ­βα­ση στις εσω­τε­ρι­κές υπο­θέ­σεις των κρα­τών, στη βίαιη ανα­τρο­πή των κυ­βερ­νή­σε­ων, ακόμα και σε αλ­λα­γές συ­νό­ρων και δια­με­λι­σμό κρα­τών.
Επα­να­λαμ­βά­νου­με το αί­τη­μά μας για άμεση παύση όλων των ξένων επεμ­βά­σε­ων σε Αφ­γα­νι­στάν, Ιράκ και Συρία και κα­λού­με τις φι­λει­ρη­νι­κές δυ­νά­μεις και τους λαούς πα­γκο­σμί­ως να αφυ­πνι­στούν και ενα­ντιω­θούν στα νέα σχέ­δια για μία ακόμα επί­θε­ση στη Λιβύη, μία χώρα η οποία κα­τα­στρέ­φε­ται  και ο λαός της σφα­γιά­ζε­ται από το 2011.
Εκ­φρά­ζου­με επί­σης την αλ­λη­λεγ­γύη μας προς τους λαούς της Συ­ρί­ας και του Ιράκ, καθώς και όλης της υπό­λοι­πης πε­ριο­χής, που είναι θύ­μα­τα των ξένων στρα­τιω­τι­κών και πο­λι­τι­κών επεμ­βά­σε­ων, που υπο­στη­ρί­ζουν τη δρα­στη­ριό­τη­τα των «Τζι­χα­ντι­στών», του «Ισλα­μι­κού κρά­τους» και άλλων πα­ρό­μοιων εγκλη­μα­τι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων. Ως απο­τέ­λε­σμα, ένα εκα­τομ­μύ­ριο άν­θρω­ποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πέντε εκα­τομ­μύ­ρια είναι πρό­σφυ­γες σε γει­το­νι­κές χώρες και αλλού.
Μαζί με την κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κή απαί­τη­ση  να στα­μα­τή­σει η πα­ρέμ­βα­ση στις εσω­τε­ρι­κές υπο­θέ­σεις αυτών των χωρών, απαι­τού­με ακόμη να πα­ρέ­χε­ται στους πρό­σφυ­γες το δι­καί­ω­μα εγκα­τά­στα­σης στις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους, ή και επι­στρο­φής στην πα­τρί­δα τους, και να γίνει σε­βα­στή και να τη­ρη­θεί η Σύμ­βα­ση της Γε­νεύ­ης για την προ­στα­σία των προ­σφύ­γων, δια­σφα­λί­ζο­ντας τα δι­καιώ­μα­τά τους.
Εξή­ντα οχτώ χρό­νια μετά τη Νάκ­μπα, το ΠΣΕ απαι­τεί και μά­χε­ται για την ανα­γνώ­ρι­ση ενός ανε­ξάρ­τη­του και κυ­ρί­αρ­χου Πα­λαι­στι­νια­κού κρά­τους με τα εδάφη που του ανα­λο­γούν  δι­καιω­μα­τι­κά πριν τις 4 Ιου­νί­ου του  1967 και με την Ανα­το­λι­κή Ιε­ρου­σα­λήμ ως πρω­τεύ­ου­σα, για την απε­λευ­θέ­ρω­ση χι­λιά­δων πο­λι­τι­κών κρα­του­μέ­νων από τις φυ­λα­κές του Ισ­ρα­ήλ και την υλο­ποί­η­ση της από­φα­σης αρ.194 των Ηνω­μέ­νων Εθνών περί του δι­καιώ­μα­τος επι­στρο­φής των Πα­λαι­στί­νιων προ­σφύ­γων. Το Πα­γκό­σμιο Συμ­βού­λιο Ει­ρή­νης υπο­στη­ρί­ζει τις δρά­σεις μποϊ­κο­τάζ προ­ϊ­ό­ντων από τους Ισ­ραη­λι­νούς εποι­κι­σμούς  στην Πα­λαι­στί­νη.
Το ΠΣΕ εκ­φρά­ζει την αλ­λη­λεγ­γύη του με τις συ­νε­πείς φι­λει­ρη­νι­κές δυ­νά­μεις οι οποί­ες δρουν στο Ισ­ρα­ήλ, μαζί με το λαό της Πα­λαι­στί­νης που και αγω­νί­ζο­νται σε δύ­σκο­λες και πο­λύ­πλο­κες συν­θή­κες για τα αν­θρώ­πι­να δι­καιώ­μα­τα, δη­μο­κρα­τι­κές ελευ­θε­ρί­ες και κοι­νω­νι­κή δι­καιο­σύ­νη.
Κα­ταγ­γέλ­λου­με την πα­ρά­τα­ξη των Να­τοϊ­κών στρα­τευ­μά­των στο γε­ω­γρα­φι­κό τόξο που επε­κτεί­νε­ται από τις χώρες της Βαλ­τι­κής μέχρι τη Βουλ­γα­ρία, εγκα­θι­στώ­ντας την λε­γό­με­νη «αντι­πυ­ραυ­λι­κή ασπί­δα» στο πλαί­σιο της στρα­τη­γι­κής στό­χευ­σης της Ρω­σί­ας ώστε να απο­κτή­σουν πλε­ο­νέ­κτη­μα για πρώτο  πυ­ρη­νι­κό πλήγ­μα.
Το ΠΣΕ εκ­φρά­ζει την αλ­λη­λεγ­γύη του προς τις αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κές και αγω­νι­στι­κές δυ­νά­μεις στην Ου­κρα­νία και κα­τα­δι­κά­ζει τις επι­θέ­σεις της Ου­κρα­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης ενά­ντια στον πλη­θυ­σμό της Ανα­το­λι­κής Ου­κρα­νί­ας (Ντον­μπάς), την από­φα­ση επι­κή­ρυ­ξης του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Ου­κρα­νί­ας και το «κυ­νή­γι μα­γισ­σών» ενα­ντί­ον των κομ­μου­νι­στών και άλλων προ­ο­δευ­τι­κών δυ­νά­με­ων της χώρας.
Το ΠΣΕ με ευ­θύ­νη και απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα αντι­κρού­ει και κα­τα­δι­κά­ζει κάθε ΝΑ­ΤΟϊ­κή επέ­κτα­ση, είτε αυτή αφορά τη Φι­λαν­δία, τη Σου­η­δία και τη συ­ζή­τη­ση σχε­τι­κά με την έντα­ξη της Κύ­πρου στο «Συ­νε­ται­ρι­σμό για την Ει­ρή­νη» του ΝΑΤΟ, είτε τις πε­ρι­πτώ­σεις της Ου­κρα­νί­ας και της Γε­ωρ­γί­ας ή Βαλ­κα­νι­κών χωρών όπως Σερ­βία, FYROM κλπ.
Ταυ­τό­χρο­να χαι­ρε­τί­ζου­με τους αγώ­νες για απο­δυ­νά­μω­ση και διά­λυ­ση του ΝΑΤΟ σε πα­γκό­σμιο επί­πε­δο καθώς και των ορ­γα­νώ­σε­ων μελών μας και άλλων φι­λει­ρη­νι­κών δυ­νά­με­ων σε πολ­λές χώρες για το κυ­ρί­αρ­χο δι­καί­ω­μά τους για απο­χώ­ρη­ση και απο­δέ­σμευ­ση από το ΝΑΤΟ.
Η δέ­σμευ­ση όλων των Ευ­ρω­παϊ­κών κρα­τών μελών του ΝΑΤΟ για αφιέ­ρω­ση του 2% του ακα­θό­ρι­στου εγ­χώ­ριου προ­ϊ­ό­ντος τους σε στρα­τιω­τι­κές δα­πά­νες, υπη­ρε­τεί τα επι­θε­τι­κά Να­τοϊ­κά σχέ­δια και επί­σης την κερ­δο­φο­ρία της στρα­τιω­τι­κής βιο­μη­χα­νί­ας σε Η.Π.Α., Γερ­μα­νία, Βρε­τα­νία, Γαλ­λία, Ισ­ρα­ήλ κλπ. Το ΝΑΤΟ χέ­ρι-χέ­ρι με την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση, με το σκε­πτι­κό «συ­γκέ­ντρω­σης και κοι­νής χρή­σης» στρα­τιω­τι­κού εξο­πλι­σμού και αν­θρω­πί­νου δυ­να­μι­κού, της δη­μιουρ­γί­ας Ευ­ρω­παϊ­κών Σχη­μα­τι­σμών Μάχης και ενός στρα­τού της Ε.Ε. ,που υπο­στη­ρί­ζε­ται από τις ομό­φω­νες απο­φά­σεις των κυ­βερ­νή­σε­ων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, γί­νο­νται όλο και πιο επι­θε­τι­κοί και απει­λη­τι­κοί προς τους λαούς πα­γκο­σμί­ως καθώς και προς όσους ζουν μέσα στα κράτη μέλη.
Βα­σι­ζό­με­νοι στην εκ­στρα­τεία του ΠΣΕ ενά­ντια στο ΝΑΤΟ, που θα κο­ρυ­φω­θεί στη Βαρ­σο­βία τον ερ­χό­με­νο Ιού­λιο(8 με 9),κα­λού­με όλα τα μέλη και τους φί­λους του ΠΣΕ να ορ­γα­νώ­σουν πο­λύ­πλευ­ρες δρά­σεις και δια­μαρ­τυ­ρί­ες στις χώρες τους ενά­ντια στο ΝΑΤΟ, το οποίο απο­τε­λεί το οπλι­σμέ­νο ερ­γα­λείο του ιμπε­ρια­λι­σμού εδώ και 67 χρό­νια. Το ΠΣΕ απο­φά­σι­σε να ορ­γα­νώ­σει μια  αντι­ΝΑ­ΤΟϊ­κή διε­θνή διά­σκε­ψη με σύν­θη­μα «Ναι στην Ει­ρή­νη  — Όχι στο ΝΑΤΟ» στις 8 Ιου­λί­ου στη Βαρ­σο­βία σε συ­νερ­γα­σία με τους φί­λους μας από το Αντι­πο­λε­μι­κό Κί­νη­μα της Πο­λω­νί­ας, και κα­λού­με μέλη και φί­λους ,ιδιαί­τε­ρα από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, να συμ­με­τά­σχουν ενερ­γά σε αυτή.
Εκ­φρά­ζου­με τη στα­θε­ρή και βαθιά αλ­λη­λεγ­γύη μας προς τους λαούς της Λα­τι­νι­κής Αμε­ρι­κής στη μάχη τους για το δι­καί­ω­μα να κα­θο­ρί­σουν τη δική τους πο­ρεία και για αντί­στα­ση τις ολι­γαρ­χι­κές και ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυ­νά­μεις της πε­ριο­χής, και υπο­στη­ρί­ζου­με το αί­τη­μα τους να γί­νουν αφέ­ντες κυ­ρί­αρ­χοι της ίδιας τους της μοί­ρας και της πα­τρί­δας τους.
Επα­να­βε­βαιώ­νου­με την  αλ­λη­λεγ­γύη μας με το Κου­βα­νι­κό λαό και την επα­νά­στα­σή του και απαι­τού­με το κλεί­σι­μο και την απο­μά­κρυν­ση της Αμε­ρι­κά­νι­κης βάσης και του στρα­το­πέ­δου συ­γκέ­ντρω­σης από το Γκουα­ντα­νά­μο, καθώς και την άρση του οι­κο­νο­μι­κού απο­κλει­σμού από τις Η.Π.Α. και την «Κοινή Θέση» της Ε.Ε.
Πα­ρα­κο­λου­θού­με τις εξε­λί­ξεις στη Βε­νε­ζου­έ­λα με με­γά­λη ανη­συ­χία, όπου το προ­κλη­τι­κό Προ­ε­δρι­κό Διά­ταγ­μα των Η.Π.Α. ανα­νε­ώ­θη­κε και το οποίο προσ­διο­ρί­ζει τη Βε­νε­ζου­έ­λα ως με­γά­λη απει­λή προς την ασφά­λεια και εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή των Η.Π.Α. Κα­ταγ­γέλ­λου­με την αντι­δρα­στι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση, η οποία υπο­στη­ρί­ζε­ται από τις Η.Π.Α. και εντεί­νει τη δράση της για απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση της χώρας και απο­μά­κρυν­ση  του εκλεγ­μέ­νου Προ­έ­δρου και της κυ­βέρ­νη­σης με την προ­ώ­θη­ση της βίας, το μποϊ­κο­τάζ της οι­κο­νο­μί­ας, την κερ­δο­σκο­πία επί των τιμών και την πα­ρε­μπό­δι­ση της πρό­σβα­σης του λαού σε βα­σι­κά αγαθά, αξιο­ποιώ­ντας τις ση­μα­ντι­κές οι­κο­νο­μι­κές δυ­σκο­λί­ες που αντι­με­τω­πί­ζει ο λαός. Στε­κό­μα­στε στο πλευ­ρό του λαού της Βε­νε­ζου­έ­λας, του εκλεγ­μέ­νου Προ­έ­δρου της  και της ορ­γά­νω­σης μέ­λους μας «Επι­τρο­πή Διε­θνούς Αλ­λη­λεγ­γύ­ης»( COSI) στον αγώνα τους για την υπε­ρά­σπι­ση των κα­τα­κτή­σε­ων τους και για να βα­θύ­νουν τους με­τα­σχη­μα­τι­σμούς υπέρ των ερ­γα­τι­κών και λαϊ­κών στρω­μά­των.
Κα­τα­δι­κά­ζου­με την επί­θε­ση και αλ­λοί­ω­ση της λαϊ­κής θέ­λη­σης στη Βρα­ζι­λία. Εκ­φρά­ζου­με την αλ­λη­λεγ­γύη μας προς το λαό της Βρα­ζι­λί­ας και την CEBRAPAZ που μά­χο­νται για την εδραί­ω­ση της λαϊ­κής βού­λη­σης και των συμ­φε­ρό­ντων της μα­ζι­κής λαϊ­κής πλειο­ψη­φί­ας, κα­ταγ­γέλ­λο­ντας το εν εξε­λί­ξει πρα­ξι­κό­πη­μα ενά­ντια στην εκλεγ­μέ­νη Πρό­ε­δρο της χώρας. Πι­στεύ­ου­με ότι ο λαός της Βρα­ζι­λί­ας μπο­ρεί να υπε­ρα­σπι­στεί τα συμ­φέ­ρο­ντά του και να αντι­κρού­σει απο­τε­λε­σμα­τι­κά τη φτώ­χεια και την εκ­με­τάλ­λευ­ση και να ανοί­ξει το δρόμο για την κυ­ριαρ­χία του. Κα­τα­δι­κά­ζου­με την «προ­σω­ρι­νή» κυ­βέρ­νη­ση υπό την ηγε­σία του Αντι­προ­έ­δρου της χώρας και τα αρ­χι­κά διαγ­γέλ­μα­τα της που απο­τε­λούν πρό­κλη­ση για τα ερ­γα­τι­κά και λαϊκά δι­καιώ­μα­τα καθώς και των δη­μο­κρα­τι­κών ελευ­θε­ριών.
Πα­ρα­κο­λου­θού­με τις «ει­ρη­νευ­τι­κές συ­νο­μι­λί­ες» με­τα­ξύ της Κο­λομ­βια­νής κυ­βέρ­νη­σης και των  Επα­να­στα­τι­κών Ένο­πλων Δυ­νά­με­ων Κο­λομ­βί­ας – Λαϊ­κού Στρα­τού στην Αβάνα, που απο­σκο­πούν στη δια­μόρ­φω­ση  μίας πε­ριε­κτι­κής συμ­φω­νί­ας ει­ρή­νης και συγ­χρό­νως το­νί­ζου­με τις προ­κλή­σεις και τους κιν­δύ­νους που εμπλέ­κο­νται στην εξα­σφά­λι­ση εγ­γυ­ή­σε­ων για πο­λι­τι­κή λύση με δι­καιο­σύ­νη και αξιο­πρέ­πεια που ο λαός μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει για να εν­δυ­να­μώ­σει την πάλη του.
Στε­κό­μα­στε στο πλευ­ρό του λαού της Αρ­γε­ντι­νής σχε­τι­κά με το δι­καί­ω­μα κυ­ριαρ­χί­ας των Μαλ­βί­νων νήσων που πα­ρα­βιά­ζε­ται ανοι­χτά από το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο.
Υπο­στη­ρί­ζου­με το δι­καί­ω­μα του λαού του Που­έρ­το Ρίκο, μίας αποι­κί­ας των Η.Π.Α. στην Κα­ραϊ­βι­κή, για αυ­το­διά­θε­ση και ελευ­θε­ρία.
Η ύπαρ­ξη ξένων στρα­τευ­μά­των στο πλαί­σιο της απο­στο­λής των Ηνω­μέ­νων Εθνών στην Αϊτή πα­ρα­μέ­νει θέμα ανη­συ­χί­ας με την Αϊτή να είναι μία από τις φτω­χό­τε­ρες χώρες στον κόσμο.
Εκ­φρά­ζου­με ακόμη την ανη­συ­χία μας για τις αρ­νη­τι­κές εξε­λί­ξεις σχε­τι­κά με τα προ­βλή­μα­τα ανά­με­σα στις χώρες της Νό­τιας αλλά και Νο­τιο­α­να­το­λι­κής Ασίας που κατά κά­ποιον τρόπο προ­σπα­θούν να δια­σπά­σουν την ενό­τη­τα των λαών και ανοί­γουν το δρόμο για εξω­τε­ρι­κές πα­ρεμ­βά­σεις σε αυτές τις πε­ριο­χές.
Το Πα­γκό­σμιο Συμ­βού­λιο Ει­ρή­νης αντι­τί­θε­ται στα σχέ­δια των Η.Π.Α. στην Ασία και επι­ση­μαί­νει ότι η στρα­τη­γι­κή «Pivot to Asia» είναι εξαι­ρε­τι­κά επι­κίν­δυ­νη για τους λαούς της Ασίας ,καθώς πε­ρι­λαμ­βά­νει την με­τα­φο­ρά του  60% των στρα­τιω­τι­κών δυ­νά­με­ων των ΗΠΑ στην πε­ριο­χή.
Σε αυτό το πλαί­σιο υπο­στη­ρί­ζου­με τον πο­λυ­με­ρή ει­ρη­νι­κό δια­κα­νο­νι­σμό  των δια­φο­ρών στη Θά­λασ­σα της Νό­τιας Κίνας στην βάση  της Διε­θνούς Σύμ­βα­σης για το Δί­καιο της Θά­λασ­σας του ΟΗΕ του 1982 (UNCLOS). Εκ­φρά­ζου­με τη βαθιά ανη­συ­χία μας για τη συσ­σώ­ρευ­ση στρα­τιω­τι­κών δυ­νά­με­ων που οξύ­νει την κα­τά­στα­ση και κα­ταγ­γέλ­λου­με την πα­ρά­τα­ξη των ναυ­τι­κών δυ­νά­με­ων των Η.Π.Α. στην πε­ριο­χή που εκ­με­ταλ­λεύ­ο­νται τις υπάρ­χου­σες δια­φο­ρές προς όφε­λός τους.
Υπο­στη­ρί­ζου­με το δι­καί­ω­μα της Ομο­σπον­δια­κής Λα­ο­κρα­τι­κής Δη­μο­κρα­τί­ας του Νεπάλ να εκτε­λέ­σει το νέο της σύ­νταγ­μα μετά από δέκα χρό­νια εμ­φυ­λί­ου πο­λέ­μου και πέντε χρό­νια δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων και κα­τα­δι­κά­ζου­με τις προ­σπά­θειες για οι­κο­νο­μι­κό απο­κλει­σμό από την Ινδία καθώς και τις άλλες από­πει­ρες για εκ­με­τάλ­λευ­ση των μειο­νο­τή­των της πα­ρα­με­θο­ρί­ου με στόχο την απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση. Υπο­στη­ρί­ζου­με όλες τις πρω­το­βου­λί­ες που στο­χεύ­ουν στην επί­τευ­ξη καλών και φι­λι­κών σχέ­σε­ων ανά­με­σα στους δύο αυ­τούς λαούς.
Συ­μπα­ρα­στε­κό­μα­στε στο λαό της Κο­ρέ­ας για την ει­ρη­νι­κή επα­νέ­νω­ση της χερ­σο­νή­σου και ανα­γνω­ρί­ζου­με το δι­καί­ω­μα της Λαϊ­κής Δη­μο­κρα­τί­ας της Κο­ρέ­ας για υπε­ρά­σπι­ση της χώρας και των συ­νό­ρων της από ιμπε­ρια­λι­στι­κές απει­λές , τις στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις Νό­τιας Κο­ρέ­ας, Η.Π.Α. και Ια­πω­νί­ας και την αυ­ξα­νό­με­νη πα­ρου­σία στρα­τιω­τι­κών δυ­νά­με­ων των Η.Π.Α. στον Ει­ρη­νι­κό Ωκε­α­νό.
Επα­να­βε­βαιώ­νου­με την πάγια θέση μας για την κα­τάρ­γη­ση όλων των πυ­ρη­νι­κών όπλων ,όπως έχει κα­τα­γρα­φεί στην πά­ντο­τε επί­και­ρη  «Έκ­κλη­ση  της Στοκ­χόλ­μης» του ΠΣΕ του 1950.Χαι­ρε­τί­ζου­με το Ια­πω­νι­κό κί­νη­μα ει­ρή­νης που μά­χε­ται ενά­ντια στα σχέ­δια για νέα στρα­τιω­τι­κή βάση  των ΗΠΑ στο  Henoko / Okinawa και απαι­τού­με το κλεί­σι­μο όλων των ξένων στρα­τιω­τι­κών βά­σε­ων ανά τον κόσμο.
Ακόμα συ­μπα­ρα­στε­κό­μα­στε στο λαό της Κύ­πρου ,κα­τα­δι­κά­ζο­ντας το γε­γο­νός ότι εδώ και 42 χρό­νια το 37% της χώρας πα­ρα­μέ­νει υπό κα­το­χή πα­ρα­βιά­ζο­ντας τις σχε­τι­κές απο­φά­σεις του ΟΗΕ. Το ΠΣΕ υπο­στη­ρί­ζει μία δί­καιη και βιώ­σι­μη λύση για το λαό, τους Ελ­λη­νο­κυ­πρί­ους, τους Τουρ­κο­κύ­πριους, Αρ­μέ­νιους, Μα­ρω­νί­τες και Λα­τί­νους, με την από­συρ­ση των κα­το­χι­κών δυ­νά­με­ων, όλων των στρα­τιω­τι­κών βά­σε­ων και μο­νά­δων, μία λύση που θα εξα­σφα­λί­σει μία Ενω­μέ­νη Κύ­προς με μία εθνι­κή κυ­ριαρ­χία, μία ιθα­γέ­νεια και μία διε­θνή προ­σω­πι­κό­τη­τα, όπως το ορί­ζουν οι σχε­τι­κές απο­φά­σεις του ΟΗΕ για μία δι­κοι­νο­τι­κή δι­ζω­νι­κή ομο­σπον­δία, ελεύ­θε­ρη από προ­στά­τες και εγ­γυ­η­τές.
Στην Αφρι­κή η βίαιη εκ­με­τάλ­λευ­ση από πο­λυ­ε­θνι­κές  εται­ρί­ες συ­νε­χί­ζε­ται με την πλήρη υπο­στή­ρι­ξη των Η.Π.Α. Το κέ­ντρο διοί­κη­σης των Η.Π.Α. AFRICOM, οι νέες στρα­τιω­τι­κές βά­σεις και οι πα­ρεμ­βά­σεις του Γαλ­λι­κού στρα­τού απο­τε­λούν με­ρι­κές πτυ­χές της ιμπε­ρια­λι­στι­κής στρα­τη­γι­κής στην ήπει­ρο, μαζί με τις μα­κρο­χρό­νιες προ­σπά­θειες εδραί­ω­σης «φι­λι­κών» κα­θε­στώ­των προς διευ­κό­λυν­ση της λε­η­λα­σί­ας των φυ­σι­κών πόρων. Οι επεμ­βά­σεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στη Σο­μα­λία και τη Λιβύη οδή­γη­σαν στην κα­τάρ­ρευ­ση και το δια­με­λι­σμό αυτών των χωρών και την εξά­πλω­ση του προ­βλή­μα­τος και στις γει­το­νι­κές χώρες, ενώ η Αφρι­κα­νι­κή Ένωση και ο ΟΗΕ συχνά χρη­σι­μο­ποιού­νται για τον έλεγ­χο της πε­ριο­χής μέσω  στρα­τιω­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων.
Στη 40ή επέ­τειο από τη δια­κή­ρυ­ξη της ανε­ξαρ­τη­σί­ας της Δυ­τι­κής Σα­χά­ρα συ­μπα­ρα­στε­κό­μα­στε στο λαό της και κα­ταγ­γέλ­λου­με την συ­νε­χι­ζό­με­νη  κα­το­χή από το Μα­ρό­κο  ενώ εντεί­νε­ται ο δί­καιος αγώ­νας του λαού για το θε­με­λιώ­δες δι­καί­ω­μά του για αυ­το­διά­θε­ση μέσω ενός δη­μο­κρα­τι­κού και ελεύ­θε­ρου δη­μο­ψη­φί­σμα­τος.
Το Διε­θνές Δί­καιο, ή ότι έχει απο­μεί­νει από αυτό, μετά από το 1991 απο­συ­ντί­θε­ται σε ένα δί­κτυο αντι­φά­σε­ων, οπού οι αρχές του Κα­τα­στα­τι­κού Χάρτη των Ηνω­μέ­νων Εθνών ερ­μη­νεύ­ο­νται και εφαρ­μό­ζο­νται σύμ­φω­να με τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια σε συν­θή­κες αρ­νη­τι­κού συ­σχε­τι­σμού  δυ­νά­με­ων ως απο­τέ­λε­σμα της κα­τά­στα­σης που δη­μιουρ­γή­θη­κε μετά την ανα­τρο­πή του σο­σια­λι­σμού στη Σο­βιε­τι­κή Ένωση. Ωστό­σο, εδώ ανα­κύ­πτει η ανά­γκη να διεκ­δι­κή­σου­με και να επι­βά­λου­με τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ προς υπε­ρά­σπι­ση του δι­καιώ­μα­τος των λαών για αυ­το­διά­θε­ση, εθνι­κή κυ­ριαρ­χία και ανε­ξαρ­τη­σία, τη μη επέμ­βα­ση στις εσω­τε­ρι­κές υπο­θέ­σεις των κρα­τών μελών, την ει­ρη­νι­κή επί­λυ­ση διε­θνών δια­φο­ρών, την ισό­τη­τα με­τα­ξύ των μελών καθώς και άλλες βα­σι­κές αρχές.
Το Συ­νέ­δριο του Πα­γκο­σμί­ου Συμ­βου­λί­ου Ει­ρή­νης απο­τε­λεί ορό­ση­μο για την τό­νω­ση  του κι­νή­μα­τος ει­ρή­νης και της δρά­σης του ενά­ντια στους πο­λέ­μους και τις επεμ­βά­σεις, στην ενί­σχυ­ση της διε­θνι­στι­κής αλ­λη­λεγ­γύ­ης και του αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού αγώνα.
Σή­με­ρα ξε­κι­νά­με την πο­ρεία μας από την Αθήνα προς το Συ­νέ­δριό μας στη Βρα­ζι­λία. Πο­ρευό­μα­στε οδη­γού­με­νοι από το δί­καιο σκοπό των λαών στον αγώνα για ει­ρή­νη, ελευ­θε­ρία, φιλία, αλ­λη­λεγ­γύη, πρό­ο­δο και κοι­νω­νι­κή δι­καιο­σύ­νη, ελεύ­θε­ροι από την ιμπε­ρια­λι­στι­κή κυ­ριαρ­χία, την κα­τα­πί­ε­ση και την εκ­με­τάλ­λευ­ση.
Γνω­ρί­ζου­με ότι ο εχθρός των λαών είναι ισχυ­ρός, αλλά δε μπο­ρεί να νι­κή­σει τη λαϊκή πάλη  η οποία πολ­λα­πλα­σιά­ζε­ται όταν ο λαός είναι ενω­μέ­νος, συ­ντο­νι­σμέ­νος και απο­φα­σι­σμέ­νος. Το Πα­γκό­σμιο Συμ­βού­λιο Ει­ρή­νης θα αφιε­ρώ­σει όλες τις δυ­νά­μεις του σε αυτόν τον σκοπό.
Εμπρός για την επι­τυ­χία του Συ­νέ­δριου μας στις 17 με 20 Νο­εμ­βρί­ου στη Βρα­ζι­λία!
ΔΥ­ΝΑ­ΜΩ­ΝΟΥ­ΜΕ ΤΗΝ ΑΛ­ΛΗ­ΛΕΓ­ΓΥΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΕΙ­ΡΗ­ΝΗ, ΕΝΑ­ΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕ­ΡΙΑ­ΛΙ­ΣΜΟ!