Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Μαζικό και δυναμικό το μπλοκ του ΠΣΕ στη διαδήλωση ενάντια στο ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία


Με­γά­λη δια­δή­λω­ση έγινε το με­ση­μέ­ρι του Σαβ­βά­του 9 Ιούλη στη Βαρ­σο­βία ενά­ντια στη Σύ­νο­δο Κο­ρυ­φής του ΝΑΤΟ, που πραγ­μα­το­ποιεί­ται χθες και σή­με­ρα στην πο­λω­νι­κή πρω­τεύ­ου­σα.
Το Παγκό­σμιο Συμ­βού­λιο Ει­ρή­νης συμ­με­τεί­χε στην κι­νη­το­ποί­η­ση, με το δικό του μα­ζι­κό και δυ­να­μι­κό μπλοκ, στο οποίο πήραν μέρος αντι­προ­σω­πεί­ες κι­νη­μά­των Ει­ρή­νης και άλλων μα­ζι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων. Από την Ελ­λά­δα συμ­με­τεί­χαν με­τα­ξύ άλλων αντι­προ­σω­πεί­ες της ΕΕΔΥΕ, του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ του ΜΑΣ και της ΕΕΔΔΑ. Ακόμα το «παρών» έδω­σαν εκ­πρό­σω­ποι από χώρες και ορ­γα­νώ­σεις που συμ­με­τεί­χαν στη Διε­θνή Διά­σκε­ψη κατά του ΝΑΤΟ που διορ­γά­νω­σε χθες το ΠΣΕ, κο­ρυ­φώ­νο­ντας την κα­μπά­νια του με το σύν­θη­μα «ΝΑΙ στην ει­ρή­νη – ΌΧΙ στο ΝΑΤΟ».

Συ­γκε­κρι­μέ­να στο μπλοκ του ΠΣΕ πήραν μέρος η Πα­γκό­σμια Συν­δι­κα­λι­στι­κή Ομο­σπον­δία, η Πα­γκό­σμια Δη­μο­κρα­τι­κή Ομο­σπον­δία Γυ­ναι­κών, η Πα­γκό­σμια Δη­μο­κρα­τι­κή Ομο­σπον­δία Νέων και η Διε­θνής Δη­μο­κρα­τι­κή Ορ­γά­νω­ση Δι­κη­γό­ρων. Επί­σης, συμ­με­τεί­χαν οι εκ­πρό­σω­ποι των κι­νη­μά­των Ει­ρή­νης απόΠο­λω­νία, Πορ­το­γα­λία, Σερ­βία, ΗΠΑ, Ιτα­λία, Κύπρο, Γερ­μα­νία, Τουρ­κία, Ισπα­νία, Ιράν, Νορ­βη­γία, Τσε­χία, Σρι Λάνκα, Ιρ­λαν­δία, Ουγ­γα­ρία, Σλο­βα­κία, Βο­λι­βία, Σου­η­δία, Μολ­δα­βία και Βέλ­γιο.
Στο μπλοκ του ΠΣΕ συμ­με­τεί­χαν ακόμη οι εκ­πρό­σω­ποι των ΚΚ της Ευ­ρω­παϊ­κής Κομ­μου­νι­στι­κής Πρω­το­βου­λί­ας, στο πλαί­σιο της πα­ρέμ­βα­σης – πα­ρου­σί­ας τους στη Βαρ­σο­βία ενά­ντια στο ΝΑΤΟ χθες και σή­με­ρα.
Οι δια­δη­λω­τές στο μπλοκ του ΠΣΕ φώ­να­ξαν συν­θή­μα­τα όπως «Οι ιμπε­ρια­λι­στές τη γη ξα­να­μοι­ρά­ζουν, με των λαών το αίμα τα σύ­νο­ρά χα­ρά­ζουν», «ΕΕ και ΝΑΤΟ πο­λέ­μου συν­δι­κά­το» και «60 χρό­νια ΝΑΤΟ, η ίδια ιστο­ρία, χού­ντες, πό­λε­μοι, τρο­μο­κρα­τία».
Όταν μά­λι­στα η πο­ρεία έφτα­σε στην αμε­ρι­κα­νι­κή πρε­σβεία στη Βαρ­σο­βία, οι συμ­με­τέ­χο­ντες στο μπλοκ του ΠΣΕ βρο­ντο­φώ­να­ξαν συν­θή­μα­τα όπως «φο­νιά­δες των λαών Αμε­ρι­κά­νοι», «ούτε γη ούτε νερό στους φο­νιά­δες των λαών» και «ένας είναι ο εχθρός ο ιμπε­ρια­λι­σμός».
Η δια­δή­λω­ση έγινε υπό το βλέμ­μα ισχυ­ρών αστυ­νο­μι­κών και στρα­τιω­τι­κών δυ­νά­με­ων που έχουν επι­στρα­τευ­τεί για τη Σύ­νο­δο του ΝΑΤΟ.